Hrvatsko pjevačko društvo “Graničar” je kulturno umjetnička udruga koja se bavi unapređenjem pjevačkog, glazbenog i drugog kulturnog amaterizma, osnovano je u Novoj Gradiški dana 29. siječnja 1886. godine od strane braće Dragutina i Ivana Schneidera.
Društvo aktivno djeluje, redovito održava koncerte i nastupa u gradu i širom Republike Hrvatske. U prostoru Turističke zajednice predstavili su publikaciju “Naših 30 godina”.

Volje, entuzijazma i elana ne nedostaje, stoga i u ovoj godini planiraju niz aktivnosti, nastupa i gostovanja, ističe predsjednica HPD „Graničar” Gordana Teslić, koliko će se svi planovi realizirati, ovisi o financijama. Kako je istaknula, ponosna je i sretna što se „Graničar” svih ovih godina uspio održati te zahvalila svim svojim članovima i prijateljima društva na radu i potpori. Publikaciju i rad društva svojim dolaskom podržala je predsjednica Gradskog vijeća Dinka Matijević.

-” Odlučili smo u jednu knjižicu složiti događaje proteklih 30 godina, arhiva nam je jednim dijelom stradala u poplavi, ono što smo spasili volimo ponosno istaknuti. Relativno smo stari, možda naša mlada dirigentica privuče nešto mlađe ljude, koji vole njegovati višeglasno pjevanje. Meni je ovo relaksacija, osim što družimo i putujemo u druge gradove na nastupe. Bili smo na raznim smotrama, a sad se pripremamo za Mađarsku u lipnju,” – ističe predsjednica HPD „Graničar” Gordana Teslić.

Muških glasova je malo ali kad zapjevaju zvuče kao cijeli zbor, kaže Teslić. Dirigentica Matea napominje kako su natječaji raspisani i nadaju se odazivu srednjoškolaca.

-” Ja sam jedina mlađa, više manje su umirovljenici u društvu, no toliko su nestašni pa me nekad i ne slušaju. Nemate osjećaj da je to zbor umirovljenika, kao da su tinejdžeri, na probama uvijek vlada pozitivna atmosfera. Odrasla sam uz ljubav prema glazbi, probe nisu samo uvježbavanje za nastupe, tu je više druženje, povezali smo se kao jedna velika obitelj,” – ističe dirigentica Matea Lovrić Trlin.

 

Komentari
Prethodni članakUčenici ETEŠ Nova Gradiška izradili Automatiziranu liniju za punjenje bočica
Sljedeći članakRad učenice Franke Tutić Petrić predložen za državnu smotru LiDraNo