Ovih dana je u tijeku provedba arheološkog istraživanja nalazišta Lipanovac – Pustošine (Grgurevo) u Drežniku kojeg provodi Hrvatski restauratorski zavod. Srednjovjekovni lokalitet Lipanovac-Pustošina nalazi se jugoistočno od naselja Drežnik. Lokalitet je smješten na povišenom platou na 267 m nadmorske visine i prostire se na k.č.br. 966 i 967 k.o. Drežnik.

Ugovorena vrijednost arheološkog istraživanja iznosi 10.617,82 EUR (80.000,00 kn). Projekt je u potpunosti financiran iz proračuna Općine Rešetari.

Terenski dio istraživanja vršiti će se u razdoblju od 17. travnja 2023. godine do 28. travnja, a stručno izvješće o provedenim istraživanjima će biti izrađeno u roku 3 mjeseca od završetka arheoloških istraživanja.

„U cilju istraživanja povijesne baštine i očuvanja kulturnog sadržaja Općine Rešetari, započeli smo s ovim hvale vrijednim projektom zbog čega sam izuzetno sretan. Ovo je jedan od bitnih projekata jer naša je dužnost da čuvamo i njegujemo povijest i kulturnu baštinu ovoga našega kraja“ – naglasio je načelnik Općine Zlatko Aga.

Komentari
Prethodni članakKazališna predstava “Šetači pasa” zabavila novogradišku publiku
Sljedeći članakUčenici ETEŠ Nova Gradiška izradili Automatiziranu liniju za punjenje bočica