U srijedu, 4.12.2019 godine u 10.00 sati ispred Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku , roditelji njegovatelji i njegovatelji održat će prosvjed s kojim će još jednom pozvati Ministarstvo da konačno napravi žurne i odlučne korake prema poboljšanju našeg socijalnog statusa.

Obzirom da do sada Ministarstvo nije ponudilo niti jedno rješenje na brojne probleme naše populacije, a na koje upozoravamo godinama, prisiljeni smo opet zajedno sa svojom djecom i osobama s invaliditetom izaći na ulicu u nadi da ćemo na taj način potaknuti Ministarstvo da iznađe rješenja koja će našim obiteljima koliko-toliko olakšati živote.

Naime, situacija je neodrživa i neprihvatljiva zbog činjenice da velika većina njegovatelja živi u socijalnoj izolaciji,  na rubu siromaštva i egzistencijalno su ugroženi. Samim time egzistencijalno su ugrožena i djeca s teškoćama u razvoju, odnosno osobe s invaliditetom nad kojima u svojstvu njegovatelja svakodnevno cjelodnevno brinemo i skrbimo. Mnogi roditelji su narušenog tjelesnog i psihičkog zdravlja zbog izostanka sustavne podrške.

Roditelji njegovatelji i njegovatelji osoba s invaliditetom i djece s teškoćama trenutno životare sa sramotnim iznosom od svega 2 500 kuna s čime su primorani pokrivati osnovne životne potrebe i specifične potrebe osobe koju njeguju.

Obzirom da je ta naknada socijalna naknada, njegovatelji nisu kreditno sposobni, stoga često nemaju mogućnosti pokriti troškove prilagodbe stambenog prostora za osobu s invaliditetom te nisu u mogućnosti aplicirati na stambene poticaje i stambene kredite kako bi svojoj obitelji osigurali krov nad glavom . Ukratko, cijele naše obitelji stavljene su u kategoriju socijalnih slučajeva samo zato što u obitelji imamo dijete s teškoćama/osobu s invaliditetom.

Ovim putem želimo istaknuti  i nemogućnost korištenja bolovanja u slučaju bolesti roditelja njegovatelja i njegovatelja obzirom da nas nema tko zamijeniti, odnosno u takvim situacijama Zakon predviđa smještaj djeteta/osobe s invaliditetom u instituciju. Takvo postupanje je nehumano  i protivno Ustavu RH kao i  Konvencijama, te zahtjeva žurna rješenja koja će osigurati temeljna prava djeci/osobama s invaliditetom ostanak u obiteljskoj sredini.

Također, želimo osiguravanje mogućnost izbora, prije svega izbor samim osobama s invaliditetom tko će im biti pružatelj njege, a zatim i mogućnost izbora roditelja hoće li biti njegovatelj svome djetetu ili će raditi neki drugi posao.

Nadamo se kako ćete prepoznati važnost pružanja pomoći i podrške našim obiteljima, biti nam podrška i glas koji će doprijeti do kreatora zakona.

Komentari