U organizaciji novogradiške Podružnice Hrvatskog liječničkog zbora i Hrvatske lige za borbu protiv raka „Dr Zorislav Slović” sinoć je upriličena svečanost dodjele zahvalnica svima onima koji su pomogli kupnju ultrazvučne sonde za Opću bolnicu Nova Gradiška.

Kako ističe Tereza Grgić, predsjednica novogradiške Lige, ovime su simbolično završili hvale vrijedan projekt „Sve za njega”:

– U tom projektu smo u nekoliko humanitarnih akcija skupili sredstva za kupnju ultrazvučne sonde za ranu dijagnostiku raka prostate s mogućnošću biopsije. To je bio veliki, zahtjevan projekt velike vrijednosti. Iznimno smo ponosni što smo uspjeli skupiti sredstva, sonda radi već dva mjeseca u Urološkoj bolnici u Općoj bolnici Nova Gradiška što znatno podiže kvalitetu liječenja naših pacijenata.

Ne treba posebno ni naglašavati da smo time omogućili da naši pacijenti ne moraju ići u druge centre. Održali smo humanitarni koncert, humanitarnu utrku, aukciju slika, a tu su bile i donacije Brodsko posavske županije, Grada Nova Gradiška i općina te brojnih fizičkih i pravnih osoba koji su nam pomogli da dođemo do krajnjeg cilja. Naravno, tu su i naši mediji kojima također želimo zahvaliti jer su nam znatno pomogli kako bi sve ove akcije proveli. Već nakon ovoga, idemo dalje, sredstva ćemo prikupljati za Pulmološku ambulantu novogradiške bolnice – kaže.

Sinoćnji je susret bio prigoda i za još jedno predavanje u organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora Nova Gradiška:

– Nastavljamo s edukacijama i našim redovitim, mjesečnim druženjima. Ovoga smo puta ugostili dr. Lelu Bitar, pulmologinju u Klinici za plućne bolesti Jordanovac KBC Zagreb. Studeni, već tradicionalno obilježavamo kao „Mjesec borbe protiv raka”, samim time dugi niz godina surađujemo s novogradiškom podružnicom Hrvatske lige za borbu protiv raka „Dr. Zorislav Slović”. Iz tih razloga naše članove nastojimo upoznati s aktualnostima iz onkološke problematike – kaže dr. Slavica Konjević Pernar, predsjednica novogradiške podružnice Hrvatskog liječničkog zbora Nova Gradiška.

– Radim kao pulmolog u Zavodu za torakalnu onkologiju Klinike za plućne bolesti Jordanovac. Ovo predavanje smo, prvenstveno, zamislili kao promociju našeg programa koji se odnosi na rak pluća. Želimo progovoriti o dijagnostici i novim metodama liječenja karcinoma pluća u Hrvatskoj koji je u blagom porastu. U zapadnim zemljama Europe je u padu, dok je incidencija karcinoma pluća u istočnim zemljama Europe također u porastu. Glavni rizični čimbenik nastajanja karcinoma pluća je pušenje. Skoro trećina hrvatskog stanovništva i dalje puši. Godišnje u Hrvatskoj od karcinoma pluća oboli tri tisuće ljudi, nažalost oko 2700 ih umre – istaknula je, između ostalog, dr. Bitar.

 

Komentari