Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar najavio je tijekom saborske rasprave o izmjenama zakona o subvencioniranju stambenih kredita i društveno poticajnoj stanogradnji (POS), da u rujnu kreće novi natječaj za subvencionirane stambene kredite.

-“Mladi će se u rujnu ponovno moći javiti za subvencionirane stambene kredite“, – najavio je ministar Štromar istaknuvši kako je riječ o dobroj i konkretnoj demografskoj mjeri čija je svrha rješavanje stambenih pitanja mladih, piše poslovni.hr

Ministar je podsjetio je da dosad odobreno više od 5300 subvencioniranih kredita što znači da je više od 5300 mladih pomoću subvencija kupilo stanove ili izgradilo kuće kao i da je u tim njihovim domovima rođeno više od 700 djece.

-“Kada se to zbroji riječ je o više od 13500 domova za preko 36000 mladih ljudi”, – rekao je ministar Štromar.

Izmjenama Zakona o subvencioniranju stambenih kredita omogućava se za svako dijete u obitelji dodatno subvencioniranje kredita u trajanju još jedne godine, a izmjenama Zakona o društveno poticanoj stanogradnji (POS) predlaže se smanjenje kamatne stope na javna sredstva s 3 na 2 posto te zabrana najma ili prodaje POS-ovih stanova u desetogodišnjem razdoblju.

Najviše zamjerki oporba je imala na to što visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje odnosno gradi , i kreće se od 30 do 51 posto. Davor Vlaović (HSS) smatra da bi zakon trebao dati svima jednaku šansu da ga mogu konzumirati.

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Izvor: Poslovni.hr

Komentari