Posljednje srijede u mjesecu veljači u cijelom je svijetu obilježen  Dan ružičastih majica, odnosno Dan vršnjačkog nasilja kojim se nastoji podizati svijest građana o važnosti prevencije nasilja općenito, a posebno među djecom. Povodom toga događaja u Osnovnoj školi Antuna Mihanovića, organizirana je javna tribina pod nazivom Nasilje nije hrabrost.

Tribinu su pripremili članovi Volonterskog kluba i izvannastavne skupine Medijatori koje su vodili pedagog Josip Dročić i učiteljica Anita Tomas.

Tribina je bila namijenjena učenicima od 4. do 7. Razreda i ostalim zainteresiranim gostima. U uvodnom dijelu učenice Nika Raguž, Anita Porobić i Lucija Didović prisutnim učenicima pročitali su ulomke iz romana Čudo, Oblak čvoraka i Moja slavna prijateljica. Svi ti romani progovraju o vršnjačkom nasilju među mladima koje se u novije vrijeme preselilo i na društvene mreže.

Nakon uvodnog dijela, uslijedio je razgovor s gostima. O temi nasilja i njegovoj prevenciji u školama, razgovarali su: Irena Held, policijska službenica, Marina Bujas, pedagoginja u OŠ Okučani, Matija Mesić, psiholog u OŠ Okučani i župnik župe Blažene Djevice Marije, vlč. Josip Homjak.

Učenicima su govorili o vrstama nasilja i što sve oni sami mogu učiniti kako bi uvidjeli da je ono prisutno i među njihovim vršnjacima čiji su sudionici gotovo svi učenici u školi, bilo da samo promatraju nasilje, stresno proživljavaju i suosjećaju za žrtvom ili sami sudjeluju u nekom obliku zlostavljanja.

Izvor/Foto: OŠ Antuna Mihanovića

Komentari
Prethodni članakBerislav Žužić: Nezainteresiranost studenata za rad Zbora refleksija je sveopće društvene pasivnosti
Sljedeći članakRadionica Auto kluba Nova Gradiška i Zavoda za hitnu medicinu BPŽ