U nastavku teksta donosimo vam razgovor s našim Novogradiščaninom, Berislavom Žužićem koji je nedavno objavio “Večernji list”:

Videomontažer na nacionalnoj televiziji, vlasnik caffe bara i marketinške agencije, fotograf, predsjednik Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola… To je ukratko, odnosno ne baš tako kratko, novoizabrani predsjednik Hrvatskog studentskog zbora Berislav Žužić. Riječ je o krovnom predstavničkom tijelu svih studenata, no i sam je Žužić svjestan da mladi i nisu baš upoznati s radom svojih predstavnika. Upravo zato naglašava da će svoj mandat iskoristiti kako bi svojevrsno “rebrendirao Zbor”, a to planira učiniti koristeći alate koje nude društvene mreže i tako će, barem se nada, doprijeti do mladih.

  • Dok student nema neki direktni problem, ne razmišlja tko su mu predstavnici, ne razmišlja tko mu je omogućio da više puta može izaći na ispit, da se promijeni model obrazovanja. Prosječan student nije upoznat s našim radom dok se ne pojavi neki konkretan problem – svjestan je Žužić usto dodavši kako je nezainteresiranost mladih za rad Zbora samo refleksija sveopće društvene pasivnosti i apolitičnosti koja se pojavila kod mlađih generacija.
  • – Treba poticati mlade na glasovanje na izborima. Ako ljudi ne izlaze na predsjedničke, parlamentarne ili lokalne izbore, kako možemo očekivati da izlaze na studentske? To je kolektivni problem kojim bismo se kao društvo trebali ozbiljnije pozabaviti – kritičan je ovaj apsolvent na Poslovnom veleučilištu u Zagrebu i napominje kako bi se i sam založio za uvođenje obveznog glasovanja.
  • Prehrana nije adekvatna

Osim što želi povećavati vidljivost Zbora, u svom mandatu pozabavit će se i unapređenjem studentskog standarda kako bi svi studenti imali jednake uvjete za studiranje, neovisno o financijskom statusu njihovih obitelji. To uključuje povećanje kapaciteta u studentskim domovima te poboljšanje kvalitete prehrane u studentskim menzama, objašnjava.

  • – Prioriteti su mi prehrana, odnosno menza, prije svega one u Zagrebu, od kojih je većina neadekvatno opremljena. Prehrana godinama nije prilagođena, posebice za studente s nekim zdravstvenim problemima kao što su celijakija ili razne alergije. Gužve i čekanje su frustrirajući – upozorava Žužić i dodaje kako je predložio radionicu koja bi dala određena konkretna rješenja.

– Pozvali bismo vrhunske kulinarske chefove koji bi na temelju istih namirnica, koje se već koriste u menzama, skuhali modernija i zdravija jela – objašnjava kako bi takvom radionicom s postojećim resursima i bez ikakvih dodatnih troškova mogli dobiti rezultate koji bi potencijalno poboljšali prehranu studenata. Kao pozitivan primjer menze spomenuo je onu u Splitu. No, mogućnosti Zbora da utječe na rješavanje takvih studentskih problema ipak su ograničene. Mogu to raditi istupanjem u medijima, ukazivanjem na probleme i kampanjama. U primjeru menza promjenu mogu potaknuti poboljšavanjem i unapređenjem Pravilnika o prehrani, govori nam Žužić napominjući kako je rad Zbora u velikoj mjeri savjetodavan. Osim hrane, velik problem za brojne, ponajprije studente u Zagrebu, je i smještaj. Novi predsjednik Zbora napominje da kapaciteti domova u Zagrebu nisu dostatni za sve studente. Tako se ove godine za smještaj u domovima prijavilo nešto više od 10.000 studenata, a kapaciteti iznose oko 7000 mjesta.

– Tako je tri tisuće studenata ostalo bez doma, a ne mogu svima pomoći roditelji. Za stan u Zagrebu morate izdvojiti i do 500 eura, a nisu svi to u mogućnosti – ističe Berislav Žužić te dodaje kako će se u mandatu posvetiti i problemima vezanima za zdravstvenu skrb s kojima se suočavaju studenti koji studiraju izvan mjesta boravka. Govoreći o aktualnim temama, ovaj novoizabrani predsjednik Hrvatskog studentskog zbora samo riječi hvale imao je za ovogodišnje povećanje minimalne studentske satnice na 5,25 eura. Kako kaže, student sada može jesti u menzi čak pet obroka za cijenu jednog sata studentskog rada, no napominje kako je postojala velika potreba za takvim povećanjem s obzirom na sveopća poskupljenja.

Izvor: Večernji list (autor Gabrijela Krešić)

 

Komentari
Prethodni članakAGROPRODUKT VRBJE – jer domaće je domaće
Sljedeći članakU Osnovnoj školi Antuna Mihanovića u Novoj Kapeli održana javna tribina “Nasilje nije hrabrost”