Najčešći zloćudni tumor kod žena u svijetu je tumor dojke. Broj oboljelih žena raste s dobi i u Hrvatskoj je vodeći uzrok smrti zbog raka.

Prema podacima Registra za rak Hrvatske Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, godišnje u Hrvatskoj od raka dojke obolijeva više od 2 300 žena, dok nažalost njih više od 800 umre. Od raka dojke najčešće obolijevaju žene iznad 50. godine života, ali ta bolest ne zaobilazi i žene mlađe dobi. U Hrvatskoj je 18. listopada 2006. počela provedba nacionalnog programa prevencije raka dojke, u kojem su sve žene u dobi 50 do 69 godina bile pozvane na preventivni mamografski pregled. Cilj programa je smanjiti smrtnost od raka dojke za najmanje 25%. Postoje slučaji da se i kod muškaraca otkrije ova bolest, ali je kod žena rak dojke stotinu puta češći.
Već tradicionalno prodajom cvijeta narcisa, a povodom 24. ožujka – Dana narcisa, svjetskog dana posvećenom borbi protiv raka dojke, ovoj akciji pridružile su se danas (petak 23. ožujak 2012. godine) i članice Foruma žena Socijal-demokratske partije Okučani. Cilj akcije je skrenuti pozornost na važnost preventivnih pregleda kako bi se bolest otkrila u što ranijoj fazi, a tada je liječenje i uspješnije.

Članice Foruma žena SDP-a Okučani već 10 godina obilježavaju dan narcisa, ističe predsjednica Ana Otopal, te dodaje da su upisane u kartu Hrvatske kao članice Hrvatskog foruma protiv raka dojke „Europa donna“. Otopal također dodaje da su se ove godine akciji pridružili i učenici Osnovne škole Okučani s profesoricom Blankom Dukanović. Mještani Okučana su i prepoznali ovu tradicionalnu akciju, te su dobrovoljnim novčanim prilogom i kupnjom narcisa sudjelovali u istoj. Otopal smatra da žene danas nisu dovoljno informirane o raku dojke, pogotovo mlađa populacija, te su stoga svakom sudioniku akcije uručili promo materijale u kojima se mogu pronaći sve važne informacije o ovoj bolesti koja je iz godine u godinu sve raširenija kod žena, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj.
Dodajmo ovome da će se članice Foruma žena SDP-a Okučani pridružiti sutra (subota 24. ožujak 2012. godine) i Udruzi Kap ljubavi iz Nove Gradiške koja će na isti način obilježiti ovaj dan prodajom cvjeta narcisa na novogradiškoj tržnici.

Autor: Nikola Knežević

Komentari
Prethodni članakNova zapošljavanja kroz program javnih radova
Sljedeći članakNovogradiške odbojkašice pobjedom do 4. mjesta