“Bila su to najbolja vremena, bila su to najgora vremena”-rekao je davno veliki Charles Dickens, ne misleći, pri tome, na Hrvatsku.Iako nam istraživanja o trenutnom stanju duha nacije, baš i ne idu u prilog, čini se, kako su vremena krize i depresije, probudila u nama i osjećaj za humanost

Potvrđuju to i iz Gradskog društva Crvenog križa, gdje je jučer i danas ( srijeda i četvrtak, 22.i 23.ožujka), organizirana tradicionalna akcija dobrovoljnog darivanja krvi.Uz već, poznate i višestruko nagrađivane darovatelje, akcijama se, svakodnevno, odazivaju i novi, potencijalni dobrovoljni darovatelji.Krv je, još uvijek, unatoč napretku medicine i znanosti, jedina tekućina koju nije moguće umjetno proizvesti, kaže ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa, Franjo Pavlović, podsjećajući kako su potrebe za krvlju, iz dana u dan, sve veće.

Uz, redovite aktivnosti, u gradskom društvu Crvenog križa pripremaju se i za sutrašnje ( subota, 24.ožujka ), tradicionalno lokalno natjecanje ekipa Mladeži Crvenog križa iz poznavanja prve pomoći.Uz humanitarnu djelatnost kao primarnu, kontinuirana edukacija mladeži, svakako je, jedna od osnovnih aktivnosti Crvenog križa .Upravo je novogradiško Društvo Crvenog križa u takvim aktivnostima iznimno uspješno.Novogradiške ekipe mladeži godinama se uspješno natječu na svim razinama natjecanja, od lokalnih do nacionalnih, i kući se, uglavnom vraćaju s vrijednim priznanjima. Sutra će se, u praktičnim i teorijskim znanjima okušati predstavnici 7 ekipa, od kojih će, najuspješnije pokazati što znaju i na međužupanijskom natjecanju u Vukovaru, zakazanom za mjesec travanj, a potom i na državnom natjecanju u mjesecu svibnju.

Slijedeći tjedan, 28.ožujka, Gradsko društvo Crvenog križa, tradicionalno, 14 godinu za redom, u okviru tzv.socijalnih aktivnosti, predviđenih statutom, nastavit će  i s programom kućne njege starih i nemoćnih, koji provode u suradnji s Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi, a u suradnji s novogradiškim Centrom za socijalnu skrb.

Program provode na području grada i pripadajućih 10 općina i njime je obuhvaćeno 30 posto kućanstava. U okviru programa kućne njege djelatnici Crvenog križa, uz pomoć volontera društva ili honorarno zaposlenih djelatnika, skrbe se za  osobe treće životne dobi, narušenog socijalnog i zdravstvenog stanja. Usluge pomoći su psihološke, humanitarne, pomoć u kući, te poslovi izvan kuće. Program  kućne njege obuhvaća obilazak starijih, nemoćnih i invalidnih osoba u njihovim domovima:, pratnju  pri odlasku liječniku, nabavu lijekova,ali i pomoć pri rješavanju, svakodnevnih administrativnih poslova. Gradsko društvo Crvenog križa program kućne njege starih i nemoćnih osoba, već neko vrijeme, provodi i u suradnji s gradskom upravom, kroz tzv.program javnih radova.

Za potrebe njege naredni će tjedan, putem javnih radova Gradsko društvo Crvenog križa, zaposliti  21 djelatnika s evidencija Zavoda za zapošljavanje. Njih 14 slijedeća će tri mjeseca (koliko će program trajati)  raditi na području grada Nova Gradiška, a sedmero ostalih na području općine Vrbje.

Autor: Simonida Tarbuk

 

Komentari
Prethodni članakFotoizložba “Vile i Vilenjaci Artusi” u prostoru stare knjižare
Sljedeći članakU Okučanima obilježen Dan narcisa