Nova Gradiška je od jučer bogatija za još jedan vrijedan projekt. U okviru realizacije projekta Centar kompetencija za napredno inženjerstvo Nova Gradiška (CEKOM NI NG) u Novoj Gradiški je svečano otvoren Tehnološko inovacijski centar.

Pokrenut prije sedam godina s ciljem unapređenja konkurentnosti poslovnog sektora Brodsko-posavske županije, kao i regije, uspostavom istraživačko-razvojno-inovacijske infrastrukture te povećanjem ulaganja u razvoj novih proizvoda, ovaj projekt je konkretiziran otvorenjem Tehnološko inovacijskog centra.

Projekt uključuje izgradnju i opremanje znanstveno – istraživačke infrastrukture te sedam razvojno istraživačkih aktivnosti s partnerima i suradnicima iz privatnog i znanstvenog sektora. Realizacije projekta traje 54 mjeseca, a njegov završetak planiran je u siječnju 2025. godine.

Tehnološko inovacijski centar prostire se na 3074 m2 multifunkcionalnog sadržaja koji uključuje laboratorijski, znanstveno – edukativni, konferencijski, izložbeni i uredski prostor. TIC posjeduje 5 vlastita laboratorija; za 3D tehnologiju, za visoko brzinsku obradu, za automatizaciju i robotiku,  toplinsku obradu te mjerni laboratorij. Uz sam Centar, postavljena je i fotonaponska elektrana snage 30 KW.

Projekt je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru ograničenog poziva Podrška razvoju Centara kompetencija, a njegova ukupna vrijednost iznosi 15.820.988,38 EUR-a s PDV-om, što predstavlja intenzitet sufinanciranja od 80,78 %. Vrijednost Tehnološko inovacijskog centra iznosi gotovo 9.280.000 eura.

Strojni park tvrtke obuhvaća laboratorij za 3D tehnologiju, laboratorij za toplinsku obradu, laboratorij za visokobrzinsku obradu, mjerni laboratorij te laboratorij za automatizaciju i robotiku. Partneri na projektu su tvrtke Industrijski park Nova Gradiška, ININ software, ALTPRO, Migautomatika, Klimaoprema d. d., Hladni val d.o.o. te Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu.

Adam Đanić: Ovaj naš znanstveni centar bit će vodilja u cijeloj državi u inovacijama

Više nego zadovoljan realiziranim projektom je direktor CEKOM-a Adam Đanić, dobitnik nagrade “Menadžer godine” Hrvatskog udruženja poduzetnika i menadžera CROMA:

– Danas je iznimno važan dan za CEKOM, grad Novu Gradišku i cijelu Hrvatsku. Otvaramo Tehnološko inovacijski centar koji je više od zgrade, koji je spoj iznimnih talenata, najmodernije tehnologije gdje ćemo, zasigurno, kreirati nove tehnološke prilike i ideje, jedan inovativni centar gdje ćemo uz privatne partnere i akademsku zajednicu „izbacivati” jednu novu generaciju stručnjaka u području naprednog inženjerstva. Tu, prije svega, mislim na visokobrzinsku obradu metala, u toplinskoj obradi, aditivnim tehnologijama te u odličnom mjernom laboratoriju s kojim se nitko ne bi postidio u Europi.

Ovaj naš znanstveni centar bit će vodilja u cijeloj državi u inovacijama te ovim projektom želimo da Republika Hrvatska uhvati korak s naprednim zapadnim zemljama u području inovacija. Ovdje će raditi više od 55 stručnjaka iz različitih područja, zajedno sa Strojarskim fakultetom iz Slavonskog Broda i sedam partnera iz privatnog sektora. Svi će oni raditi na najmodernijoj opremi, dijeliti iskustva, imati taj transfer tehnologije i znanja sve kako bi postali konkurentni znanstveno istraživački centar – rekao je na svečanosti otvorenja direktor CEKOM-a Đanić.

Posebni savjetnik Predsjednika RH za ekonomiju doc. dr. sc. Velibor Mačkić: To je moderna Hrvatska

Svečanosti otvorenja nazočio je izaslanik Predsjednika RH Zorana Milanovića, posebni savjetnik Predsjednika RH za ekonomiju doc. dr. sc. Velibor Mačkić:

– Projekti poput ovog jedini su način kako možemo ostati i opstati u uvjetima ubraznog razvoja tehnologija i vrijeme je da počnemo koristiti kompetitivne prednosti, a ne se oslanjati na komparativne prednosti čime je opterećena hrvatska ekonomija. Kao i do sada, ali i u budućem razdoblju, projekti ovakvog sadržaja imati će punu podršku Predsjednika Zorana Milanovića. Iskreno čestitam svima koji su doprinijeli realizaciji ovako uspješnog projekta i zahvaljujem, jer su digli konkurentnost ovog dijela Hrvatske za jednu stepenicu više. Ovo je iznad i lokalnog i regionalnog. Svi pričaju o umjetnoj inteligenciji, ali što se tiče njezina utjecaja na industriju, to nije moguće bez ovakvih stvari. Zbog toga je ovaj centar toliko važan i utoliko je bitno što nije u Zagrebu nego u gradu koji je na ovoj poziciji i koji je između dva posljednja popisa stanovništva izgubio gotovo petinu stanovništva. Jedini način da ljude zadržite jest da im otvorite platformu gdje se ideje i realizacije mogu susresti, mjesto koje će nuditi poslovna rješenja za izazove koje vrijeme donosi. To je moderna Hrvatska, to je Hrvatska koja bi se trebala graditi na kompetitivnim odnosno konkurentskim prednostima, a ne na komparativnim. Zato ovaj projekt ima snažnu podršku predsjednika Zorana Milanovića – dodao je savjetnik izv. prof. Mačkić.

Razloga za zadovoljstvo svakako ima i gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić:

– Kada smo dobili mandat građana da upravljamo gradom, prva misao i zadaća nam je bila zaustaviti egzodus mladih iz Nove Gradiške. Jedini način na koji je to moguće napraviti jest otvaranje radnih mjesta, ali radnih mjesta koja osiguravaju normalnu egzistenciju. CEKOM danas i Tehnološko inovacijski centar su kruna našeg rada i zalaganja u proteklih 7 godina. Danas se ljudi vraćaju u Gradišku i dolaze u radnu sredinu koja je tehnološki ispred mnogih sredina u kojima su radili. Sretan sam i ponosan na sve učinjeno i nastavljamo dalje u smjeruistraživanja, razvoja, inovacija i tehnologija. Ovo je velika stvar za naš grad i za projekt koji guramo sedam godina. Bilo je svega, previranja, odustajanja, napredovanja, ali išli smo korak po korak. Cilj nam je bio napraviti istraživački centar na razini jednog koji smo vidjeli u Beču. Sretan sam što će ovo biti centar izvrsnosti gdje će se stvarati vrijednosti koje možda negdje fale. Naša industrijska zona u kojoj se sada nalazimo ocijenjena je kao jedna od najboljih. Tu dolaze vrhunski partneri. Mora postojati mjesto na kojem će se stvarati znanje, a to je ovo mjesto. Mjesta je u zoni ostalo vrlo malo. Posljednjih godinu i pol dana prodali smo preko tristo tisuća kvadrata zemljišta. Tri-četiri kompanije su u fazi izgradnje, neke su u fazi ishođenja građevinske dozvole…

Ostalo nam je još otprilike 37 hektara od 140 koliko imamo i mislim da će, sudeći prema pregovorima koje vodimo, i to vrlo brzo otići – kazao je Grgić.

S benefitima i mogućnostima CEKOM-a nazočne je upoznala koordinatorica na projektu Sandra Petrović Đanić, a na samoj svečanosti otvaranja piće je posluživao sofisticirani robot koji je, zapravo, bio i naznaka budućnosti Tehnološko inovacijskog centra.

U sklopu svečanosti održana je i panel rasprava “Utjecaj inovacija, novih tehnologija i umjetne inteligencije na proizvodne procese” koju je moderirala profesorica Nataša Drvenkar.

 

                                               

 

Komentari
Prethodni članakGlazbeni raj u Slavonskom Brodu: Saša Kovačević i Dženan Lončarević na Spektakularnom Koncertu 22. prosinca 2023.
Sljedeći članakSvečanom sjednicom obilježen Dan grada