Polaganjem vijenaca kod spomen obilježja poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima i kod prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, svetom misom te svečanom sjednicom Gradskog vijeća danas je obilježen Dan grada Nove Gradiške kojim je proslavljen 275. rođendan Grada. Bila je to prigoda za osvrt na sve učinjeno u proteklom programskom razdoblju te dodjelu najviših gradskih priznanja.

Nakon intoniranja državne himne, svečanu je sjednicu Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška otvorila predsjednica Gradskog vijeća Dinka Matijević. Imamo privilegiju što slavimo Dan grada baš u ovo svečano, adventsko vrijeme kada promišljamo o miru i zajedništvu. Naše odluke usmjerene su ka poticanju razvoja grada, razvoja gospodarstva i stvaranja povoljnijih uvjeta za privlačenje investitora, a time i stvaranje novih radnih mjesta čime želimo potaknuti ostanak obitelji u našem gradu. Naše želje su ostvariti napredak i pozitivan pomak u svakom segmentu života, poboljšati standarde, stvarati nove projekte u cilju napretka gospodarstva, poduzetništva i turizma. .” – istaknula je, između ostalog, predsjednica Gradskog vijeća Dinka Matijević.
“Mogu reći da sam zadovoljna radom Gradskog vijeća, donosili smo odluke koje su u interesu naših sugrađana, bili smo predani svom radu i tako ćemo nastaviti i dalje. Unatrag godinu dana naš grad je doživio nevjerojatan rast i razvoj što se vidi u svakoj ulici, kružnom toku, športskim objektima, dječjim igralištima, školi, stadionima, gradskim bazenima. Stopa nezaposlenosti je smanjena, raste broj novih obrtnika, malih i srednjih poduzetnika i životni je standard doveden na jednu zavidnu razinu zahvaljujući ulaganju u komunalnu i društvenu infrastrukturu. Ponosna sam na sve ljude, što živim u ovom gradu. Rezultati našega rada i zajedništva se vide.” – zaključuje.

Grad velikih projekata

U nastavku sjednice, gradonačelnik Vinko Grgić predstavio je projekte koji su realizirani u ovoj godini te one koji su u tijeku. Kako je istaknuo, s realiziranim projektima možemo biti zadovoljni: “Da bi grad bio grad, on mora imati određene kvalitetne sadržaje koji su usmjereni prema ljudima. Grad je stvoren za vas, radi ljudi.” – naglasio je gradonačelnik. Puno je rada, stvaranja i razloga za zadovoljstvo. Od naše Industrijske zone koju prođete svakodnevno i svjedočite velikim ulaganjima. Prošle godine tvrtke u Industrijskoj zoni imale su prihode veće od 300 milijuna eura. To su veliki parametri i pokazatelji da se razvijaju i grad i industrija. Jučer smo otvorili i Centar kompetencija za napredno inženjerstvo CEKOM kakvog nema nitko od Istanbula do Beča. Danas nam je gost bio i predsjednik RH Zoran Milanović što nam je iznimna čast i još jedan dokaz da sav naš rad i napori rezultiraju velikim uspjehom.” – dodao je.

U protekloj godini relizirana su brojna ulaganja u komunalnu infrastrukturu. Izgrađen je kružni tok kod Pauna, trenutno je u tijeku rekonstrukcija Gundulićeve ulice, završen je projekt uređenja dijela Željezničke ulice, napravljen je i uređen kružni tok, izgrađeno 320 metara pristupne ceste i 200 metara pješačkih staza te postavljene klupe. Uređen je i zapadni dio ulaza u Gradsko groblje. U tijeku je izgradnja odvojka ulice kneza Trpimira, koja je preduvjet za izgradnju novog dječjeg vrtića za koji se ishodi dozvola. U sklopu društvene infrastrukture uređuje se robna kuća, novim proračunom predviđeno je 270 tisuća za uređenje prizemlja i kata gdje će se nalaziti Gradska knjižnica i društveni centar za mlade. U planu je povezivanje Grada Nova Gradiška i Cernika uređenjem cestovno pješačkog mosta.
Otvoreni su gradski bazeni, koji su i u ovoj sezoni bili iznimno posjećeni, a u tijeku je ishođenje građevinske dozvole za zatvorene gradske bazene.

Završena je rekonstrukcija tribine i nadrstrešnice na stadionu NK Sloga, potpisuju se ugovori za izgradnju rasvjete na igralištu za noćne utakmice, te je u planu rekonstrukcija atletske staze.

Obnovljena je Gradska tržnica, projekt u koji je uloženo 600 tisuća eura.

Završena je sanacija deponija, ishodi se dozvola za dogradnju, ulaže se u mehaničku infrastrukturu i strojeve za separaciju otpada.

Obnovljena je javna rasvjeta prelaskom na led tehnologiju, napravljena je fotonaponska elektrana, postavljene fotonaponske ćelije čime je osigurano da se proizvodi električna energija za potrebe gradskih ustanova. Ulaže se u smart city projekte.

Otvoren je Centar kompetencija za napredno inženjerstvo CEKOM, projekt vrijedan 9,3 milijuna eura.

“Mi smo mali grad koji želi postati velik. Mi želimo doprinijeti našoj sredini, ljudima koji ovdje žive i pružiti im bolju kvalitetu života. Ustrajnost, konzistentnost, ljubav, hrabrost u donošenju odgovornih odluka….To je ono što nas vodi.” – zaključio je gradonačelnik Grgić.

Prisutnima se obratio i nekadašnji gradonačelnik Ante Šolić. “Za vrijeme rata bilo je važno obraniti Novu Gradišku. Obranili smo je, zahvaljujući vama, dragi građani, koji niste napustili grad. Nova Gradiška je nakon rata bila uništena, obnovili smo škole, ustanove, riješili pitanje 206 stanova za branitelje, riješili Sladaru, napravili smo školsku dvoranu, bili smo uvijek jedinstveni. Spremni raditi za svoj grad i građane. Kao što i danas gradonačelnik kaže….samo ljubav i volja za svoj grad. Neka vas čuva Dragi Bog.”

Svoju čestitku uputio je i Župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić. “Ovo je moj grad, ovdje živim, ovdje odrastaju moja djeca. Posebno je emotivno govoriti o Novoj Gradiški. Ovo je doista prelijep grad koji je svima nama u srcu. Nikada ne treba zanijekati dobre projekte, djelovati destruktivno nego pozitivno. Stoga vam čestitam na svemu do sada učinjenom. Doista, ovaj grad ima dušu, nije mali grad nego veliki, grad velikih ljudi i projekata i sretne budućnosti za sve nas i našu djecu.“- kazao je župan.

Čestitke povodom Dana Grada, Novogradiščanima je uputio i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović koji je naglasio kako je Nova Gradiška primjer toga kako se pametno, u okviru mogućeg, radi ozbiljan posao i koriste sredstva Europskih fondova. “Ovaj grad je imao tradiciju kvalitetne metalno-prerađivačke industrije, a sada nastavljate dalje u tom smjeru. Dobar prometni položaj Nove Gradiške, umjerena klima i dobra industrijska tradicija – nema opravdanja za neuspjeh. Moja puna podrška i poticaj idu svakome tko pokuša krenuti ovim putem. Niste krenuli niotkuda jer je postojala tradicija, grad nije od jučer, ali nastavili ste ga razvijati. Grad je to koji raste, zarađuje i ne umire. Čestitam vam dan grada!”- rekao je.

Dodijeljena i najviša gradska priznanja

Kao i svake godine u prigodi Dana grada dodijeljena su i najviša gradska priznanja zaslužnim pojedincima i ustanovama.

MEDALJU GRADA NOVA GRADIŠKA dobili su:

VIKTOR BEZAK, za nesebičan humanitaran rad, pružanje podrške i unaprjeđenje kvalitete života osobama s invaliditetom.

SINIŠA HOBORKA, vlasnik obrta Voćarstvo, vinarstvo i vinogradarstvo Hoborka za značajan doprinos u promociji vinogradarske kulture, održivom poljoprivrednom razvoju, razvoju obrtništva te očuvanju kulturnog i tradicionalnog nasljeđa.

DINKO MIČEVIĆ, za izniman doprinos promociji identiteta Grada Nove Gradiške na sportskim natjecanjima diljem svijeta te poticanju zajedništva, sportskog duha i ljubavi prema svome gradu.

ALEKSANDRA PAVLICA, za dugogodišnji nesebičan i požrtvovam rad i djelovanje u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Ljupina.

MARKO PAVLICA, za hvale vrijedan doprinos u promicanju sportskih vrijednosti, motiviranju mladih za uključivanje u sportske aktivnosti i promicanju zdravog načina života.

ŽELJKO POLJAK, za 50 godina članstva u Gradskoj glazbi Nove Gradiške te izniman doprinos na očuvanju kulture sviranja puhačkim instrumentima.

DRAGAN RAKONIĆ, za iskazanu požrtvovnost, snalažljivost i odlučnost u pružanju pomoći ozlijeđenima u prometnoj nezgodi.

UDOMITELJ d.o.o Nova Gradiška, za nesebičan doprinos u pružanju kvalitetne skrbi te stvaranju ugodnog i sigurnog okruženja osobama starije životne dobi.

GRB GRADA NOVA GRADIŠKA dobili su:

MIOMIR MATANOVIĆ, direktor tvrtke EJOT d.o.o za izniman doprinos u jačanju gospodarske strukture grada, rastu lokalne ekonomije, stvaranju novih radnih mjesta, te poboljšanju kvalitete života građana.

MARIJANA PANIJAN-ROMIĆ, dr.med.spec. Za izniman doprinos u pružanju kvalitetne zdravstvene skrbi sugađanima, stvaranju svijesti o važnosti očuvanja zdravlja i promicanja zdravih životnih navika.

BRANKO TOMEK, za 150 puta darovanu krv, nesebičnost, humanost i osobit doprinos dobrovoljnom darivanju.

NAGRADA GRADA NOVA GRADIŠKA dodijeljena je ŽELJKU ŽGELI, umirovljenom brigadiru za izniman doprinos u Domovinskom ratu, zapovijedanju 121. brigadom i 121. pukovnijom u ratu, obrani suvereniteta Republike Hrvatske te obrani Grada Nove Gradiške i okolice.

U ime nagrađenih obratio se Željko Žgela, umirovljeni brigadir čestitavši Dan Grada Nove Gradiške i blagdan župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije. Želja mi je da se mladima, koji se vraćaju, omoguće radna mjesta i dobar život. Ne može se sve dobiti preko noći, ali treba, kao što smo i mi u ratu davali sve od sebe da obranimo svoj grad i domovinu, nastaviti ulagati trud i stvarati bolju budućnost za sve koji ostaju ovdje.” – rekao je.

 

 

Komentari
Prethodni članakU Novoj Gradiški svečano otvoren Tehnološko inovacijski centar vrijedan 9,3 milijuna eura
Sljedeći članakPub kviz za izgradnju lifta u Elektrotehničkoj i ekonomskoj školi za učenike s teškoćama u kretanju