Posebna dika i slika Šokca je upreći lipicance u paradna kola, okićena,.. kako cvićem tako lipim curama i snašama, pa kroz selo veselo,.. pjesmom i cikom od šora do šora…

U davnoj prošlosti, naši preci su se bavili uzgojem konja na prostoru današnje Slavonije i cijele Hrvatske. U cijeloj Hrvatskoj, napose u Slavoniji, bili su u prošlosti vrlo povoljne prilike za uzgoj konja, a kako navodi đakovački biskup Petar u svom zapisu 1374. god. po nepreglednim pašnjacima Slavonije, pasla su velika stada konja za koje se često nije znalo tko im je vlasnik. Konj je tada bio korišten u svim vrstama poslova i potreba koji su se tada obavljali. Radovi u polju kao što su oranje zemlje, usitnjavanje zemlje, drljanje, sijanje žitarica sa mašinom za žito, bili su nezamislivi bez konja u našoj ne tako davnoj prošlosti. Konjogojstvo je u prošlosti bilo glavni izvor materijalnih dobara ovoga kraja, dok su ostale vrste stoke bile od sporednije važnosti.

Konjogojstvo je danas nešto sasvim drugo, ljubav, tradicija, nešto neprocjenjivo.

Članovi Konjogojske udruge „Konji bili, konji vrani” odlučili su konjima, Slavoniji i našoj tradiciji vratiti mjesto koje zaslužuju. Na tragu toga je i novo događanje koje imaš naš grad i kraj.

Nova Gradiška od jučer ima još jednu hvale vrijednu manifestaciju. „Kad bećari šorom zapivaju” manifestacija je kojoj su inicijatori članovi Udruge „Konji bili konji vrani”, a koja je na podršku naišla ne samo u Novoj Gradiški, već i u Rešetarima.

Prvo je ovo šokačko jahanje koje je okupilo konjanike i jahače iz cijele Slavonije i još jednom pokazala da se imamo čime dičiti i ponositi. Svečano je otvorenje upriličeno na središnjem gradskom trgu u Novoj Gradiški uz nastup Prve konjičke pjevačke skupine „Sinđir” iz Županje i ženske pjevačke skupine „Pet plus”. Pozdravne riječi gostima i sudionicima uputila je u ime Grada Nova Gradiška zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina.

Dobrodošlicu je konjanicima uputio i saborski zastupnik Davor Vlaović i njegova obitelj počastivši ih u svom domu, onako kako i dolikuje, po slavonski, a potom je vesela kolona krenula dalje ulicama našega grada put Rešetara. Svuda pjesma, svuda radost, baš ono što nam treba u ovim vremenima.

– Okupilo se 40 jahača iz cijele Hrvatske, htjeli smo Novogradiščanima prikazati ljepotu naših konja, ruha i slavonskih običaja. Htjeli smo im pokazati kako se nekada išlo na kirvaj, u svatove. Zajašio se najbolji konj i krenulo se u osvajanje. Došli su nam gosti iz Baranje, Vukovara, Varaždina, teško ih je pobrojiti. Hvala im svima na tome – kaže Dražen Madžarević, predsjednik Udruge „Konji bili, konji vrani”.

 

Komentari
Prethodni članakKUD ”Tamburica” i Vokalni ansambl ”Lira” održali Božićni koncert
Sljedeći članakZa nikad prežaljene prijatelje: Odigran 26. memorijal “Cvitković – Vukšić”/Foto