Svečano je sinoć bilo u novogradiškom Domu kulture, KUD ”Tamburica” i Vokalni ansambl ”Lira” održali su prigodni Božićni koncert, na kojemu su se okupili brojni ljubitelji glazbe.

U 47 godina postojanja, KUD ”Tamburica” održala je 738 nastupa diljem Lijepe naše ali i u inozemstvu su imali 19 gostovanja (55 koncerata) – Češka, Italija, Švicarska, Njemačka, Danska, Norveška, BiH, SAD, Kanada, Venezuela, Austrija i Slovenija. 

Staropetrovoselski KUD slušalo je 260 000 ljudi, dok su na televiziji nastupali sedam puta. U svom dugovječnom radu održali su i brojne regionalne nastupe,  sudjelovali su i na državnim smotrama i natjecanjima. 

Članovi KUD-a ”Tamburica” mogu se pohvaliti i brojnim nagradama, a i odgojili su i 2000 tamburaša, 150 plesača i pjevača, nabavljeno je 100 tambura u društvu i 50 u osobnom vlasništvu, a osim navedenog njihove prostorije krase brojna priznanja.

Vokalni ansambl ”Lira” djeluje pri KUD-u ”Tamburica” iz Starog Petrovog Sela. ”Lira” postoji od 2000. godine i broji petnaestak članova. Proizašlo je iz djevojačkog crkvenog zbora koji je sudjelovao na nedjeljnim misnim slavljima. 

Na repertoaru ”Lire” većinom se nalaze duhovne skladbe, a izvode se i obrade tradicijskih napjeva, klasična glazba i glazba zabavnog karaktera. Nastupaju i na raznim manifestacijama, smotrama, natjecanjima i samostalnim koncertima. 

Sinoć su udružili snage i organizirali koncert prepun različitih glazbenih žanrova i područja. Koncert je bio koncipiran tako da se pjevaju i sviraju božićne pjesme, ali i vječne i nezaboravne melodije evergreena., repertoar je bio osmišljen kako bi ugodili baš svakom uhu u publici.

Obrade i aranžmane tradicijskih napjeva pripremila je Renata Grgić, dok se za evergreene pobrinuo Ivan Lekić, koji je ujedno i dirigent tamburaškog orkestra, a i zaslužan je što orkestar i dalje vrijedno radi.

-Hvala vam svima što ste došli podržati naš rad. Zahvaljujem se svim izvođačima, što nas podupirete. Ovim putem molim i vas roditelje da slobodno dovedete djecu u orkestar, naučit će puno toga svirati. Svi znaju da smo nekada pratili vodeća imena slavonskih pjevača, poput Vere Svobode – rekao je Lekić u pozdravnom govoru.

Prije koncerta, sve prisutne božićnim razmatranjem – interpretacijom jedne od svojih pjesama, počastila je Novogradiščanka, poznata spisateljica Evica Kraljić.

Kako bi upotpunili dojam, cjelovečernji koncert začinile su solo izvedbe, ali i afrička tradicijska pjesma uz bongose i klavijature.

Dok je glazba putovala kroz Dom kulture, publika je zadovoljno izvođače nagrađivala pljeskom, a zadovoljni jučerašnjim koncertom su i organizatori koji se nadaju da će biti još prilike za ovakva događanja. 

 

Komentari
Prethodni članakZdrava hrana i tijekom blagdana: Novogodišnji muffini s jabukama
Sljedeći članakU Novoj Gradiški održano prvo šokačko jahanje „Kad bećari šorom zapivaju” / foto