Diljem Hrvatske održana je preventivno-sigurnosna akcija Dani tehničke ispravnosti motocikala 2024. pod pokroviteljstvom Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa, a koju provode HAK, Centar za vozila Hrvatske (CVH) i stanice za redovni tehnički pregled vozila, u sklopu koje je omogućena besplatna kontrola tehničke ispravnosti motocikala.

Akcija je usmjerena na nadzor tehničke ispravnosti motocikla i mopeda te svih ostalih vozila L kategorije, a i ove godine akciji su se priključili i službenici Policijske postaje Nova Gradiška.

Akcija koja je započela u utorak 23. travnja i trajat će do subote 27. travnja urodila je plodom. Na obavijest o provedbi akcije, članovi Moto kluba “Nova Gradiška”, Moto kluba “Slavonija” i ostali okupili su se i kao savjesni vozači odvezli svoje motocikle na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti istih, kako bi se uvjerili da sigurno i ispravnim vozilima prometuju našim prometnicama, ili pak u slučaju sitnih neispravnosti pravovremeno reagirali i uklonili ih. Osim utvrđivanja ispravnosti motocikala, motociklisti, ali oni koji će to tek postati, a došli su u pratnji vozača motocikala poslušali su savjete o pravilnom održavanju svojih ljubimaca na dva kotača, a od strane policijskih službenika ponovljeni su im i ključni prometni propisi kojih se svakako trebaju pridržavati prilikom vožnje.

Cilj ove akcije, a samim time i primjer koji su pružili motociklisti navedenih klubova, jest poticane vozača motocikla i mopeda na pravovremeno sagledavanje aspekta tehničke ispravnosti vlastitog vozila za sigurno sudjelovanje u prometu, odnosno izbjegavanje prometnih nesreća uvjetovanih tehničkom neispravnošću vozila. Ujedno, namjera je i poticanje vozača motocikla i mopeda na važnost korištenja zaštitne opreme i podsjećanje na poželjno ponašanje u prometu. Vozači se u akciju uključuju dragovoljno, a kroz savjetodavnu i tehničku pomoć stručno će im osoblje stanica za tehničke preglede, ukazivati na značaj održavanja vozila.

Nakon tehničkog pregleda motocikala, vozači istih su odradili su vožnju te su na taj način članovi navedenih klubova dali svoj doprinos akciji kontrole tehničke ispravnosti motocikala i mopeda, kao i promicanju sigurne vožnje.

Pregled ove kategorije vozila još danas će se obavljati besplatno za sve vlasnike istih, odnosno vozače koji se izvanredno pojave u stanici za tehnički pregled vozila sa zamolbom da im se njihov motocikli ili moped pregleda i utvrdi tehnička ispravnost ili neispravnost.

Bitno je za naglasiti da ovaj besplatni pregled vozila u sklopu akcije ne zamjenjuje redovni tehnički pregled kojim podliježu vozila kojima se produljuje valjanost prometne dozvole ili se registriraju u tjednu trajanja akcije, te se u tim slučajevima tehnički pregled naplaćuje sukladno odluci o visini naknada.

Komentari
Prethodni članakTuristička zajednica Brodsko – posavske županije nastupila na sajmu „Sarajevo Travel Fest – Destination Festival“
Sljedeći članakPreko 100 sudionika na ovogodišnjoj “Proljetnoj biciklijadi”