U organizaciji novogradiškog Doma kulture održano je predstavljanje knjige novinara i voditelja Aleksandra Stankovića “Depra“. U knjizi je po prvi put progovorio o svojoj 14 godina dugoj borbi s depresijom, temi, o kojoj se, kako naglašava, još uvijek premalo govori.

Književnu večer moderirala je ravnateljica Doma kulture Danijela Juranović.

Već u uvodu Stanković je naglasak stavio na različito, a često i krivo, shvaćanje samog pojma depresija. “Postoje trenuci kada smo loše raspoloženi, koji su prolazni, za razliku od kliničke depresije koja se manifestira nizom različitih simptoma. Često će pojedinci, onima koji su u depresiji dati savjet da se bave sportom, pronađu hobi, ali za ljude koji boluju od kliničke depresije, to ne znači ništa.” – pojašnjava Stanković.

Za Stankovićevu bolest znao je njegov blizak krug ljudi, prijatelji i obitelj, a sada je u knjizi prvi put odlučio javno progovoriti o tom bolnom iskustvu. „Depresija je kada tri mjeseca čekaš da ti 15 minuta bude bolje. Depresija je razmišljanje kako bi svijet bio bolje mjesto bez tebe i kako bi ti bio sretniji bez svijeta.“ – napisao je Stanković.

 

Zato je kroz ovu knjigu odlučio otvoriti dijalog o mentalnom zdravlju u Hrvatskoj, temi o kojoj se još uvijek nedovoljno govori. “Želja mi je educirati one koji ne znaju puno o depresiji, ali i zbog onih koji boluju od iste. Upravo zbog toga progovaram o svojoj borbi, jer kroz svoje iskustvo dajem nekome do znanja da nije sam i nije jedini.” – kaže Stanković.

Dodaje kako “Depra” nije knjiga samopomoći te nikome ne nameće odgovore već dijeli svoj primjer.

Stankoviću je dijagnosticiran slučaj srednje teške kliničke depresije. “Teška klinička depresija se dijagnosticira nakon što osoba ne može ustati iz kreveta jer nema snage za to. Ne radi se o lijenosti, nego bolesti koja to ne dozvoljava.” – kaže.

Napominje da je depresija poremećaj kemijskih procesa u mozgu koji se, u najvećem broju slučajeva, može liječiti upotrebom tableta i razgovorom s psihologom, psihijatrom ili psihoterapeutom.

Komentari
Prethodni članakPoziv na uključenje u projekt “Kontrola plodnosti tla na obiteljskim gospodarstvima” na području Brodsko-posavske županije u 2024.
Sljedeći članakOvog petka u Palladium club se vraća house glazba – Retrospektiva night 2