U galerijskom prostoru Gradskog muzeja Nova Gradiška otvorena je izložba umjetnika Mihaela Puntarića naziva “Prostor slobode.” Prvo je ovo autorovo predstavljanje u Novoj Gradiški.

Ispred Gradskog muzeja Nova Gradiška prisutne je pozdravio ravnatelj Miroslav Pišonić, a o izložbi je govorio kustos Gregor Sirotić Marušić.

Slike u ciklusu Prostor slobode nastaju tako da umjetnik sirovo platno (žuticu) stavlja u blind ramu i slika akrilnom industrijskom bojom jednobojni kvadrat. Nakon toga skida platna iz podokvira i na njima sprejem, kao kod uličnih grafita, piše kratke poruke.” – pojasnio je Sirotić Marušić. “Rezultat je spoj geometrijske preciznosti u kvadratima i namjerne neurednosti u natpisima i izboru materijala. Svaka slika je referenca na jednog umjetnika i njegove radove.“ – dodaje.

“Koncept čitavog ciklusa je jedna vrsta komentara na umjetnost kao takvu. Referira se na znamenite umjetnike, a u isto vrijeme koristi sprej i grafite koji su česti u uličnim grafitima. S jedne strane odaje počast važnim umjetnicima, s druge strane na jedan, pomalo buntovnički način izmjenjuje njihovo nasljeđe. Prostor slobode o kojem govori je upravo prostor između onoga koji slijedi tradicionalni put i proizvoljnosti, odnosno slobode koja pokušava nešto novo, odmiče se i suprotstavlja tradiciji.” – zaključio je Sirotić Marušić.

U njegovom radu, kako i sam autor naglašava, oduvijek su prisutni geometrija i minimalizam. “Od geometrije sam krenuo. Volim da je nešto posloženo, može se izračunati. Oduzimanjem suvišnih dijelova, u ovom slučaju i okvira, dobio sam željeni rezultat. U tom minimalizmu je ljepota, čak i sloboda.” – kaže Puntarić.

Životopis:

Mihael Puntarić rođen je u Zagrebu 1983. godine. Završio je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, odjel Keramike, generacija 2002. Kao učenik sudjeluje na svojim prvim izložbama pod vodstvom prof. Cvitić Znidarčić.
2010. godine diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, Nastavnički odsjek. Svoj studij završio je pod mentorstvom Damira Sokića i Ante Rašića te još za vrijeme studija bio je suradnik na nekoliko nagrađivanih projekata u Hrvatskoj i BiH kao član udruge Odo’ja.
2013. godine odlazi u Kanadu, Vancouver te tamo živi i radi godinu dana nakon čega se vraća u Zagreb. Bio je redovni član HDLU, od 2016. – 2021. te radio kao stručni suradnik. Od 2017. godine radi kao profesor u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, na odjelu Keramike. Tijekom godina sudjelovao je na više od petnaest skupnih i samostalnih izložbi.

Komentari
Prethodni članakPredsjednik Milanović odlikovao branitelje i dodijelio počasne činove: za oca – branitelja uručen je našoj sugrađanki Mariji (Maji) Lučić
Sljedeći članak“Tajna uspjeha – kako uspjeti sa svojom osobnosti”: Davor Bilman u Novoj Gradiški