Ovo je dug časti prema ljudima koji ili do sad nisu bili odlikovani ili nisu bili odlikovani na način koji ja smatram adekvatnim. Moja duboka zahvalnost za sve što ste dali Domovini“, rekao je predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović na svečanosti povodom uručenja odlikovanja i dodijele počasnih činova brigadnih generala braniteljima iz Domovinskog rata.

U prigodnom obraćanju na svečanosti u Uredu predsjednika Republike hrvatski Predsjednik podsjetio je da je u Domovinskom ratu Hrvatsku u početku branilo vrlo malo pravih ljudi. „Kasnije je Hrvatsku oslobađao veći broj ljudi, međutim, njih su vodili upravo ljudi koji su je počeli braniti, od njih je sve počelo i bez njih ne bi završilo kao što je završilo“, dodao je predsjednik Milanović izrazivši svoju duboku zahvalnost kako onima koji su danas odlikovani tako i onima koji su danas postali počasni brigadni generali.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović dodijelio je počasne činove brigadnog generala.

Počasni čin brigadnog generala Hrvatske vojske za osobite zasluge stečene u Domovinskom ratu dodijeljen je i posmrtno Rudolfu Perešinu.

Redom hrvatskog pletera, za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobit njezinih građana, između ostalih odlikovane su dvije braniteljice, pripadnice Vojne policije, Jadranka Mandić i naša sugrađanka Marija (Maja) Lučić, kao i njezin pokojni otac Šimun Lučić – posmrtno, čije je odlikovanje preuzeo sin Josip Lučić.

Bivša pripadnica Vojne policije i naša sugrađanka Marija (Maja) Lučić

Posmrtno odlikovanje za našeg sugrađanina Šimun Lučić prima njegov sin Josip Lučić

U ime odlikovanih i promaknutih branitelja iz Domovinskog rata obratio se počasni brigadni general Marijan Biškić koji je istaknuo da su oni i njihove obitelji iznimno ponosni dobivenim odlikovanjima i promaknućima u čin generala, ali istovremeno i razočarani ukupnom atmosferom u društvu.

Svi mi ovdje nazočni došli smo u instituciju Predsjednika Republike Hrvatske koju smo kao branitelji uvijek iznimno cijenili i poštovali. Ponosni smo i danas došli na uručenje i dodjelu odličja i odluka o promaknućima koja smo svojim doprinosom borbi hrvatskog naroda za slobodu i samostalnost Republike Hrvatske i zaslužili“, kazao je počasni brigadni general Marijan Biškić.

Uz predsjednika Milanovića na svečanosti su bili posebni savjetnik Predsjednika Republike za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, savjetnik Predsjednika Republike za obranu Ivica Olujić, savjetnik Predsjednika Republike za nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, savjetnik Predsjednika Republike za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić, savjetnica Predsjednika Republike za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković, glavni tajnik Ureda predsjednika Dinko Suton i pobočnik Predsjednika Republike brigadir Vlado Čulina.

Predsjednik sa svojim Savjetnicima

Zajednička fotografija svih Odlikovanih.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske

Komentari
Prethodni članakPlesna priredba gradskih mažoretkinja „U našem ritmu“ oduševila sugrađane
Sljedeći članakU Gradskom muzeju otvorena izložba Mihaela Puntarića “Prostor slobode”