U Davoru je jučer svečano otvoren početak radova na izgradnji Dječjeg vrtića, odobren u okviru poziva koja je objavila Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u sklopu provedbe Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske, odnosno natječaju za tip operacije 7. 4. 1. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu”.

Projekt izgradnje dječjeg vrtića apliciran je na mjeru 7. koja je namijenjena isključivo jedinicama lokalne samouprave. Projekt je vrijedan nešto više od 7 milijuna kuna, a financiran je iz Programa ruralnog razvoja u sto postotnom iznosu.

Davor je jedna od vodećih općina u Hrvatskoj po prirodnom prirastu i broju novorođene djece u odnosu na broj stanovnika. Stoga im je ovaj vrtić itekako potreban, istaknuo je načelnik općine Đuro Anđelković:

-“Nakon dugi niz godina općina Davor će dobit će dječji vrtić. Kapacitet bi trebao biti 60 mjesta za djecu od jaslica pa sve do prvog razreda osnovne škole, a uz to će se otvoriti i 12 radnih mjesta.” 

Općina Davor trenutno ima 3 projekta iz mjere 7.

-“Jedan je uspostava strateškog plana razvoja općine, a dva projekta su infrastrukturna projekta i ukupna vrijednost im je 13 milijuna kuna potpore. Svi ti projekti imaju cilj da se omogući temeljna društvena infrastruktura kako bi se unaprijedila kvaliteta života u ruralnom kraju i osigurao preduvjet mladim ljudima da ostanu u ruralnom kraju, da ne iseljavaju i da ne odlaze u urbana područja.” – navela je ravnateljica Agencije za plaćanje poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić

Dosdašnjim uspjehom u povlačenju sredstava iz EU fondova zadovoljan je i Brodsko-posavski župan, Danijel Marušić:

-“Čast mi je i zadovoljstvo biti ovdje gdje je položen kamen temeljac za vrtić. Općina Davor je vrlo aktivna općina i ovom prigodom bih se zahvalio načelniku Anđelkoviću koji je svojim zalaganjem i radom zajedno sa svojim suradnicima doveo u općinu Davor 100 milijuna kuna iz EU projekata. Na tome im i čestitam.”

Koliko je izgradnja vrtića važna za općinu Davor rekla predsjednica općinskog vijeća i ravnateljica osnovne škole “Matija Antun Reljković” Davor, Jasna Butumović:

-“Neizmjerno se radujem ovom vrtiću iz više razloga. Kao dugogodišnji odgojno obrazovni radnik jako dobro znam što znači u prvi razlog dobiti djecu koja su već prošla sustav odgoja i obrazovanja u dječjem vrtiću, a isto tako i zbog toga što će, nadam se, mnogi mladi ljudi ostati u Davoru.”

Završetak izgradnje predviđa se krajem iduće godine, nakon čega slijedi unutarnje uređenje, dok bi u proljeće 2021. vrtić trebao krenuti s radom.

Komentari
Prethodni članakNema “ptice do prasice”: Krenule pripreme za 35. „Cernički krmokolj” / foto
Sljedeći članakDoznajte u kojim županijama se u ponedjeljak zbog štrajka prekida redovna nastava