Kraj mjeseca listopada već tradicionalno je u Cerniku rezerviran za manifestaciju nadaleko poznatu, čuveni „Cernički krmokolj” koji je ime ovoga mjesta pronio diljem Hrvatske i izvan njenih granica. 35. godinu zaredom u Cerniku su se jučer okupili članovi Hrvatskog pjevačkog društva „Tomislav” kako bi posjetiteljima njihove zabave pripremili sve ono što će se i ove godine naći na bogatom slavonskom stolu.

Ideja koja je krenula prije 35 godina u ovom pitomom slavonskom mjestu u potpunosti je zaživjela, stoga se svi ljubitelji dobrog slavonskog zalogaja, autohtonih specijaliteta i pića unaprijed raduju subotnjoj fešti. Članovi Hrvatskog pjevačkog društva „Tomislav” jučer su se, već tradicionalno okupili u „Slavin domu” u Cerniku i krenuli s pripremama za najveći gastro događaj godine, prvi službeni početak kolinja ili kako ga mi po narodski zovemo, krmokolja u našem kraju.

Od ranog jutra skupila se dobro znana ekipa vrijednih „Tomislavaca” i krenula s pripremama.

Kako kaže predsjednik društva Đuro Vuk, „za slobodu” tj. dobru subotnju slavonsku večeru ovoga su puta „pale” četiri svinje od kojih će se napraviti slasne kobasice, mesne i krvne, čvarci i sve ono što ide…

Tu su i nezaobilazni cernički ćupeteti, slano jelo s nadjevom od mesa koji su nadaleko pronijeli ime Cernika i zbog kojih se svake godine u ovo mjesto i na manifestaciju vraća sve veći broj posjetitelja.

– Svatko radi svoj dio posla, nema potrebe posebno raspoređivati. Bitno nam je da se posao dobro odradi, da se zabavimo i dobro ugostimo naše prijatelje i posjetitelje. Zabavit ćemo se i mi, sve posjetitelje u subotu, 26. listopada u Hrvatskom domu u Cerniku očekuje dobra gastro ponuda, slavonska večera „po redu”, cernički ćupteti i glazba Tamburaškog sastava „Satir”. Drago nam je da nastavljamo tradiciju, mi ovo volimo, to nas okuplja, raduje i naravno, idemo dalje – kaže Vuk.

 

Komentari
Prethodni članakSutra 9. Kestenijada u Rešetarima
Sljedeći članakU Davoru svečano otvoren početak radova na izgradnji Dječjeg vrtića