„U čudesnom vrtu odrastanja”, naziv je stihovane slikovnice koju je u povodu „Mjeseca hrvatske knjige” predstavila njena autorica, naša sugrađanka Zorica Lalić.

Ova vrsna autorica i vrijedna zapisivačica naše tradicije i običaja, posebice naselja Mala već je 2014. godine izdala knjigu „Selo Mala- pripovijesti minulog doba”, a sada se okušala i u novoj formi, slikovnici koju je sama ilustrirala i prezentirala najmlađim Novogradiščanima, učenicima gradske Osnovne škole Ljudevita Gaja:

– Živimo u vremenu tehnološkog napretka koji nam uvelike olakšava svakodnevni život. No, on sa sobom donosi i neke negativne posljedice u osobnom razvoju pojedinca, osobito djece. Djeca su svakodnevno obasuta bezbrojem informacija, koliko korisnih i potrebnih, toliko i negativnih. Putem interneta formira se mišljenje i osobnost budućih generacija.

Dolazi do ovisnosti o virtualnom svijetu punom mračnih zamki u kojemu djeca obitavaju zaboravljajući na Prirodu. Želja mi je ovom stihovanom slikovnicom vratiti djecu u svijet Prirode, biljaka, životinja i elementala, vila, vilenjaka i patuljaka.

Samo u ravnoteži između Prirode, naše Majke i hraniteljice i tehnologija koja nam olakšava svakodnevni život, možemo odrasti u osobe koje će znati sačuvati našu planetu Zemlju – kaže autorica Zorica Lalić.

Uz autoricu, radionicu su vodili akademski slikar, također naš sugrađanin Željko Subić, knjižničarka Renata Matijašević, a dobrodošlicu je gostima uputila v.d. ravnateljice Gradske knjižnice Nova Gradiška Ernestina Straga – Šašić.

Kako ističu organizatori, moto radionice bio je vratiti djecu zarobljenu u virtualnom svijetu prirode, životinja, biljaka i elementala, a putem kreativne izrade likova iz prirode različitim likovnim eko tehnikama, istinskim vrijednostima i životu.

Radionica je održana u organizaciji Gradske knjižnice Nova Gradiška, a suorganizator je novogradiški ogranak Matice hrvatske.

 

Komentari
Prethodni članakŽupan Marušić učenicima “produžio” jesenski odmor
Sljedeći članakStruka jedinstvena: Obiteljsko nasilje se mora prijaviti!