U organizaciji Informativno pravnog centra Slavonski Brod, Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Savjetovališta za žrtve obiteljskog nasilja Nova Gradiška jučer je u Novoj Gradiški održan okrugli stol na temu „Obitelj bez nasilja – dostojanstven život”. Organiziran je u sklopu provedbe projekta „S-ZONA II”, Savjetovališta za žrtve obiteljskog nasilja uz financijsku potporu Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

O temi nasilja na tribini su govorili Nataša Kovačević, izvršna direktorica Informativno pravnog centra, dok je o dosadašnjim postignućima Informativno pravnog centra u pružanju podrške i zaštite žrtvama obiteljskog nasilja na području Brodsko posavske županije govorila također djelatnica IPC-a, pravna savjetnica Sanja Galović.

O prevenciji i suzbijanju nasilja u obitelji, iskustvima i izazovima u praksi govorio je načelnik Policijske postaje Nova Gradiška Josip Akmačić, a o postupanju Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška u takvim slučajevima ravnateljica Marija Jugović.

Postupanje suda u slučajevima obiteljskog nasilja bila je tema o kojoj je progovorio sudac Prekršajnog odjela Općinskog suda Slavonski Brod u Novoj Gradiški Željko Portner, a o besplatnoj pravnoj pomoći Informativno pravnog centra sudac Jovo Vukomanović.

O ovoj temi na okruglom su stolu progovorili i predstavnici lokalne uprave i samouprave; tako je načelnik Općine Okučani Aca Vidaković predstavio problematiku obiteljskog nasilja na području svoje općine, a u raspravi su sudjelovali i članovi novogradiške Udruge „Pozitiva”.

– Informativno pravni centar već dvije godine provodi projekt „S-ZONA II”, Savjetovalište za žrtve obiteljskog nasilja na području gradova Nova Gradiška i Slavonski Brod, a ove smo se godine proširili i na općine Okučani i Vrpolje. Cilj ovog projekta je pružanje pomoći i podrške žrtvama obiteljskog nasilja u Brodsko posavskoj županiji kroz pružanje osnovnih informacija, emocionalne, psihosocijalne, pravne pomoći, pratnja na sud, Državno odvjetništvo, policiju, Centar za socijalnu skrb. Sve usluge koje pružamo imaju za posljedicu smanjenje stresa kod žrtve, smanjenje osjećaja ponovne viktimizacije, jačanje sigurnosti žrtve što u konačnici pridonosi kvaliteti provedbe kaznenog i prekršajnog postupka te procesuiranju počinitelja ako je djelo prijavljeno nadležnim institucijama.

Jednaku uslugu primila je žrtva koja ne želi ili nije prijavila zlostavljanje – istaknula je Galović.

Struka jedinstvena: Obiteljsko nasilje se mora prijaviti

– Ovaj okrugli stol jedna je od naših aktivnosti u kojima smo nastojali okupiti predstavnike javnih institucija kao dionike uključene u rad s žrtvama obiteljskog nasilja kako bi iznijeli svoja iskustva i prenijeli dobru praksu radi stvaranja preporuka za unapređenje postojećeg sustava u Brodsko posavskoj županiji.

Moram napomenuti da smo prije četiri godine započeli s programom „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela” zajedno s još deset partnerskih organizacija na području cijele Hrvatske.

Najznačajniji utjecaj projekta je dostupnost svih naših usluga i podrške za žrtve obiteljskog nasilja u ruralnim područjima. Nadamo se da će ih podrška koju smo im tijekom godine pružili osnažiti da se što brže i odlučnije bore protiv nasilja nad sobom. Naši su zaposlenici educirani, senzibilizirani za rad s žrtvama. Često puta i nakon završetka sudskog postupka ostajemo u kontaktu sa žrtvama nasilja i nastojimo im pružiti pomoć. Pružili smo 230 oblika podrške, 18 pravnih savjeta, dva psihološka savjetovanja te 27 pratnji na sud i druge institucije. Žrtva ste obiteljskog nasilja?! Želimo vam poručiti da nasilje nije privatna stvar, javite nam se i mi ćemo vam pomoći – istaknula je Galović.

Komentari
Prethodni članak„U čudesnom vrtu odrastanja”: Predstavljena nova slikovnica naše sugrađanke Zorice Lalić
Sljedeći članakKino Nova Gradiška: Noć vještica ubija