Šale, pošalice i viceve na račun muško ženskih odnosa imamo prilike čuti ili pročitati na dnevnoj bazi po nekoliko puta, zašto? Možda je razlog jer su muškarci  s Marsa, a žene s Venere? Ili je jednostavno tradicionalni odgoj i ponašanje okoline imao velik utjecaj na to. 

Razmišljajući o tome kako se današnji muškarci ponašaju dovela sam se do toga da napišem tekst donekle ”edukativne” prirode kako bi ukazala na smiješne činjenice iz svog okruženja koje me ponekad ostave bez daha. 

U više od nekoliko situacija u životu, muškarci nisu dokazali svoju muškost, veličinu, te ono kako se predstavljaju. Iz odgoja moje bake muškarac je glava kuće, muškarca se sve pita i naravno njegova je zadnja, no kako bi se doveli do toga da on predstavi svoju veličinu, prvi korak mora napraviti žena. 

Ne želim pobjeći daleko u prošlost, jer nisam jedna od generacija koja je na selskim zabavama ”vatala” momčiće i s njima u sijeno na ”igranku”, više pripadam generaciji mobitela, društvenih mreža, sms poruka i te neke online komunikacije i uletanja. 

Žene se lakše zaljube, reklo bi se, ali i lakše se odljube, a da bi do toga došlo potrebna je nekakva interakcija s muškarcem. Kako to danas funkcionira? 

– Vidio sam zgodnu curu u kafiću, svidjela mi se, umjesto da sam joj muški prišao, ponudio pićem s osmjehom na licu, odlučio sam ju dodati na Facebook i poslati poruku ”Vidio sam te u kafiću”. 

Dopisivanje se nastavlja…prvo, ono najslađe, odvija se upravo preko spomenute društvene mreže, umjesto odlaska u prirodu, druženje i upoznavanje, sve se odvija u sobi, ali da je svatko u svojoj, jer nema potrebe više s čovjekom se susresti oči u oči, osjetiti taj ”eye contact” koji, ne biste vjerovali, igra veliku ulogu u procesu zaljubljivanja, ali na kraju krajeva i ljubavi. 

Nije mi jasno (vjerujem da nikada ni neće biti) kako nekome to može biti dovoljno? Kako vam ne nedostaje da osjetite nečiji dodir, miris, čuti smijeh, glas… 

Nekada je to bilo sasvim normalno, nisi mogao upoznati osobu ako joj nisi prišao. 

Ne kudim muškarce, ne kudim žene, ali kakav je to način?

Nekad je muškarac igrao ulogu macho man-a, kako bi se dokazao prvenstveno sebi, a na kraju i svima oko njega. Dobro tu se nije puno toga promijenilo, jer kada bi, na primjer muškarci imali menstruaciju, hvalisali bi se oko veličine tampona – to je recimo ostalo isto. Možda je zato pauza među mladim ljudima, možda se zato žene sve kasnije ili su za sve krive društvene mreže koje nam prezentiraju savršenstvo, a nakon toga si mnogi uzimaju za pravo da ”NITKO NIJE DOVOLJNO DOBAR ZA NJU/NJEGA”. Dragi ljudi, niti jedna ”instafaca” nije toliko savršena, čak mislim da je photoshop zablistao prije samog Instagrama. 

Previše se toga promjenilo, žene su očeličile, a muškarci trljaju od nos kako ne moraju oni biti pokretači odnosa, no između ostalog nitko danas nije za vezu. Najčešća izjava koju čuješ od muškarca i žene do 27,28. godina ”NISAM ZA VEZU”. Kad znamo da smo spremani za velike pothvate? 

Naravno, uz sve te muško ženske odnose gratis idu i turbo nabrijane prijateljice koje su ti najveća podrška. (Poznajem samo situaciju kod žena). Ako se nekome ne sviđaš, ne odgovara ti na poruke ili jednostavno nije zainteresiran za tebe, prijateljice su tu kako bi našle ne postojeće razloge zašto te on neće, ali razlog nikada nije realan. No, curke, svi dobro znamo uzrečicu ”Njemu baš i nije stalo”, čak su Amerikanci snimili odličan film kako bi vam/nam otvorili oči. 

Ženska potreba da muškarcima uvijek nalazi izgovor obrambeni je mehanizam, kažu psiholozi, koji ih čuva od negativnih emocija, ali zbog kojih drže glavu u pijesku cijelo vrijeme. Probat ću nabrojati neke od pokazatelja koji su i više nego dovoljni da shvatiš da mu baš i nisi previše draga…

PRIJATELJSTVO
Muškarac kad ti kaže da si mu super prijateljica, to znači da se jednostavno ne može zamisliti s tobom. U popularnoj si grupici ”Friendzone” jer oni kad nešto žele, ništa ih neće spriječiti. 

TREBA MU DUGO DA TI ODGOVORI

Prva si koja se javlja, s veseljem očekuješ povratnu poruku, no ta poruka nikako da dođe. Provjeravaš aktivnost na svim društvenim mrežama, naravno, on je stalno aktivan, ali odgovora za tebe nema ili ako je odgovor kraći od motivacije prosječnog čovjeka za teretanu, znaš da nešto ne štima. Ne slušaj prijateljice koje su ti već sigurno napunile glavu s tim da radi, kuha, čisti, priča s bakom ili je otišao na poker. Da si mu prioritet, odgovorio bi, ali onako kako spada. A ako ga viđaš samo pod njegovim uvjetima, njegovim dogovorima, kada njemu paše, a koji se obično dogode u zadnji tren, onda si najvjerojatnije i njegov posljednji izbor, žao mi je. 

NE MOGU SAD 

Kad ti se netko sviđa, uvijek  ćeš pronaći bar malo vremena. Zapravo jedva čekaš prijedlog da se vidite, a ako svaki put na tvoj prijedlog promjeni ploču i kaže da nema vremena do npr. kraja tjedna to znači da nema vremena uopće za tebe. 

NADIMCI POPUT…

Dečki vole koristiti umanjenice i nadimke poput ”medo, zeko, slatkice, ljepotice…”, no kada izgovori nadimak poput ”legendo, kraljice, sestro, kumo,..” možeš pretpostaviti da nešto ipak nije u redu. 

AKO SE PREMA TEBI ODNOSI KAO PREMA SVOJIM PRIJATELJIMA 

Muškarac kad se zaljubi jednostavno se promjeni, ne nužno prema svima, ali prema osobi prema kojoj gaji neke osjećaje nije jednak. Ne prostači, pokušava te nasmijati, prilagođava se, ne vrijeđa te, ne šali se na jednak način s tobom kao i sa prijateljima, ali ako primjetiš da ne mjenja ponašanje kada si ti u društvu, ne, nije ga briga za tebe. 

KADA TI OTVORENO GOVORI O DRUGIM DJEVOJKAMA

Možda se s frajerom koji vam se sviđa družite na dnevnoj bazi, pa je razumljivo da pričate o svemu. No, povjerava li vam se o tome kako mu je ugodno s drugim djevojkama očito vas ne doživljava u romantičnom smislu. Može se dogoditi da spomene kako je vidio ili upoznao neku zgodnu djevojku. Međutim, počne li vam o njoj govoriti na način da bi želio s njom izaći te da ga ne privlači samo njezin izgled, definitivno nije zainteresiran za vas.

Ni ovi pokazatelji nisu sigurni 100/100, jer zapravo nikad ništa ne znaš dok netko prvi ne progovori. Možda se srami, možda stvarno u ovome trenutku ne može, možda još nije vrijeme za vas. Ljubav i zaljubljenost je nepredvidiva. Ne tratite vrijeme na mozganja i traženje dokaza sviđate li se nekome ili ne, spustite ručnu i za početak prebacite u treću brzinu, jer vas samo to na kraju krajeva može dovesti do toga da budete sretni i voljeni. 

Cvijet ne može cvjetati bez sunca, a čovjek ne može živjeti bez ljubavi. 

 

Komentari
Prethodni članakPetar Spiedlick osvajač Pannonian Challengea
Sljedeći članakDruga Fišijada DVD-a Ljupina / Foto