U organizaciji Udruge veterana 3. gardijske brigade „Kune” ogranak Nova Gradiška jučer je na Goricama svečano obilježena 30. obljetnica osnutka 3. satnije 3. bojne 3. gardijske brigade „Kune”. 

Svečanost obilježavanja započela je mimohodom do spomen ploče pored crkve sv. Vida na Goricama. Nakon održane sv. mise, otkrivena i spomen ploča s imenima poginulih, umrlih i smrtno stradalih pripadnika postrojbe, a potom su položeni vijenci i zapaljene svijeće, te je minutom šutnje i molitvom odana počast svim poginulim hrvatskim braniteljima, a napose dvadesetšestorici hrabrih pripadnika 3. novogradiške satnije 3. bojne 3. gardijske brigade “Kune”, koji su na ovom području dali ono najvrjednije od sebe, svoj život u svrhu stvaranja slobodne Republike Hrvatske.

Vijence položili i vijeće zapalili te time odali počast su članovi Udruge obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, pripadnici 3. satnije 3. bojne 3. gardijske brigade „Kune” na čelu s predsjednikom Udruge veterana 3. gardijske brigade „Kune” ogranak Nova Gradiška Draženom Rossiem, kao i pripadnici 3. gbr i članovi udruga proisteklih iz 3.gbr iz cijele Slavonije, izaslanik predsjednika Vlade RH – potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved, izaslanik ministra obrane brigadni general Željko Ljubas, general bojnik Tihomir Kundid izaslanik predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OS RH, Brodsko-posavski župan Danijel Marušić, načelnik Općine Dragalić Zvonimir Karlik, izaslanstvo Grada Nove Gradiške na čelu s predsjednicom Gradskog vijeća Dinkom Matijević i koordinatorom za braniteljske udruge natporučnikom u miru Vlatkom Greinerom, te članovi udruga proisteklih iz domovinskog rata.

-“Čast mi je ponos stajati danas ovdje pred vama, jer upravo na današnji dan prije 30. godina osnovali smo i formirali 3. bojnu 3. gardijske brigade s 1. i 2. satnijom u Slavonskom Brodu, s 3. satnijom u Novoj gradiški i kasnije s 4. satnijom u Đakovu. U bibliji piše u početku bijaše riječ- Hrvatska danas nije samo riječ, već je zbir suza, patnji i čežnji hrvatskog naroda za slobodom, stvorena isključivo borbom hrvatskih branitelja, naših prijatelja i suboraca koji su zajedno sn nama rame uz rame otišli na krvavi, ali pobjedonosni put Hrvatske borbe za slobodom i na tom putu dali svoje mlade živote na oltar domovine.” – rekao je u obraćanju zapovjednik 3. bojne 3. gardijske brigade general-bojnik u miru, Krešimir Šipoš

-“Mi smo ovdje svake godine pomiješanih osjećaja, sreće, tuge i ponosa. Sretni smo jer živimo u najljepšoj domovini na svijetu, Hrvatskoj i što naša djeca s osmijehom trče kroz svoje djetinjstvo. Tužni smo jer je puno majki, očeva, supruga i djece zaplakalo za onima kojih više nema, a svoje su živote ugradili u temelje naše domovine. Ponosni smo zato jer smo ih imali i zato što ih nećemo zaboraviti. Ovaj spomenik neće biti samo hladna ploča s nekim imenima, jer ta imena su duboko urezana u naša srca.” – izjavio je župan Danijel Marušić

U ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i svoje osobno svim pripadnicima 3. satnije 3. bojne 3. gardijske brigade “Kune” njihov dan čestitao je ministar branitelja Tomo Medved, ujedno uputivši zahvalu za sve što su branitelji dali za obranu Hrvatske:

-“Veliki je ovo dan za Gorice, ali i za Republiku Hrvatske. Svako mjesto gdje se postavi u trajni spomen i sjećanje spomen obilježje u znak zahvale za žrtvu hrabrih hrvatskih branitelja trajno ostaje u karti i mozaiku koji ispisuje pobjedu, jednu jedinstvenu koja se zove slobodna Hrvatska.” Ovo spomen obilježje s 26 imena hrvatskih branitelja koji su život položili da bismo mi mogli živjeti, a poglavito da bi se ovdje mogla stvarati budućnost, da bi stvorili perspektivu za naše mlade naraštaje.

Moderator svečanosti, koja je održana na visokom nivou, bio je član predsjedništva Udruge veterana 3. gardijske brigade „Kune” ogranak Nova Gradiška, umirovljeni bojnik Marko Derežanin:

-“12. lipnja 1991. ovdje u Goricama 110 pripadnika policijske postaje Nova Gradiška obuklo je šarenu odoru i formiralo 3. satniju 3. bojne 3. gardijske brigade kasnije pod nazivom „Kune”. Djelovali smo i branili ovo područje od banjalučkog korpusa koji je prešao rijeku Savu. Branili smo i zaustavili neprijatelja ovdje na Goricama, a to je dominantna točka na kojoj se branio i obranio naš grad Nova Gradiška.

Komentari
Prethodni članak„Genderologija – rodna jednakost za jednako društvo“ – završetak provedbe aktivnosti
Sljedeći članakBez novooboljelih osoba od COVID-19 u protekla 24 sata