Ususret proslavi Dana grada jučer je u Gradskoj vijećnici održano Dječje gradsko vijeće pod pokroviteljstvom Grada Nova Gradiška, te novogradiškog Društva Naša djeca.

Na vijeću su mali vijećnici prikazali svoj rad u tekućoj godini, nastupili s prikladnim sadržajima, te izložili svoje pohvale, kritike i prijedloge gradu. Britke umove i jezike koji su jučer progovorili za govornicom pohvalila je predsjednica Društva Naša djeca Verica Lukačević.

-“Uistinu sam sretna i ponosna što naša dječica ovako lijepo reagiraju. Uistinu se vide i da poznaju svoja prava, ali i obveze koje su pokazali svojim kritičkim promišljanjem. Puno toga su u gradu primijetili, puno pohvala, puno lijepoga je rečeno, a imali su i nekoliko prijedloga što bi, po njihovoj mjeri i njihovim pogledu, još trebalo dodati i promijeniti” – izjavila je Lukačević 

Zrelim nastupom pred svojim vršnjacima, ali i svojim učiteljima, voditeljima, te članovima Gradskoga vijeća, članovi Dječjeg foruma prikazali su prezentaciju 30 godina Konvencije o pravima djeteta, nakon čega su iznijeli svoje prijedloge što poboljšati u gradu.

Gradski čelnici pozorno su saslušali što djeca imaju reći, a pitanja koja muče mlade Novogradiščane su uglavnom vezana uz izgradnju igrališta namijenjenih za djecu, poboljšanja sigurnosti u prometu, dodatne biciklističke staze, kao i dodatne sadržaje i radionice za djecu i mlade. Osim prijedloga, djeca su uputila i zahvalu gradskim čelnicima za sve ono što su učinili do sada.

Prijedloge mladih vijećnika pohvalili su i uvažili zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina i zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić, te su naglasili da se intenzivno radi na sigurnosti prometa u gradu, a otkrili su i da će Nova Gradiška uskoro dobiti kulturni centar za mlade na prvom katu nekadašnje robne kuće, a na posljetku su iskazali i zadovoljstvo provedenim danom s mladim vijećnicima.

Na kraju izlaganja gradskim čelnicima obratila se i dječja gradonačelnica Ema Katičić:

-“Čuli ste mnoge želje i pohvale naših malih vijećnika i njihovih zamjenika. Nadamo se da ćete ostvariti neke naše želje, kao što ste to i do sada činili. Htjela bi zahvaliti svim odraslim vijećnicima, a posebno gradonačelniku Vinku Grgiću i njegovim zamjenicima što su omogućili da se glas djece i mladih čuje. Hvala vam puno na obnovljenim vrtićima, opremi u školama, novim igralištima, raskošno okićenom gradu i ovogodišnjem klizalištu, obnovi crkve i kina. Želim vam i dalje uspješan rad, a svima građanima, velikima i malima, čestitam Dan grada i nadolazeće božićne i novogodišnje blagdane.” 

Komentari