U Saboru se raspravljalo o izmjenama Zakona o obrtu. Na povećanje konkurentnosti obrta i usklađenost obrazovnog sustava sa potrebama tržišta rada ukazala je brodska saborska zastupnica Ljubica Maksimčuk.

– “Kada majstor koji zna svoj posao bude poštovan, napredovat ćemo u gospodarskom smislu ali i kao društvo u cijelosti. Na žalost, za razliku od Europe i cijeloga svijeta gdje se cijeni rad i struka, neke vrijednosti u našem društvu su se izokrenule i svi zajedno kao društvo moramo poraditi na tome da majstori svoga zanata dobiju mjesto koje im i pripada.” – rekla je Maksimčuk i naglasila vrijednost medijske kampanje kojom se javnost senzibilizira za potrebe strukovnog obrazovanja.

Da se za obrtnička zanimanja ponovo vraća interes pokazuje i broj obrta u Hrvatskoj ali i u Brodsko- posavskoj županiji- Broj obrtnika u Brodsko- posavskoj županiji još uvijek nije na granama od prije deset godina ali broj raste i sada ih je 2.164. Kako bi se taj broj još povećao moramo biti brži u promjenama zakonske regulative. 

Izmjene zakona koje podrazumijevaju nekoliko promjena po kojima bi npr. osoba sa završenim strukovnim programom i deset godina radnog staža bez polaganja majstorskog ispita mogla otvoriti svoj obrt. Kako bi se potaknulo mlade ljude stipendije trebaju biti 1.500 kuna a mjera samozapošljavaja povećana na 70 tisuća kuna. Jedna od mjera je i produljenje sezonskih zanimanja na 6 do 9 mjeseci. Između ostalog Maksimčuk je  predložila da kontrole i inspekcije koje rade svoj posao više vremena trebaju posvetiti savjetovanju obrtnika.

Prema novom Zakonu poslodavci postaju partneri školama te bi u budućnosti zajednički odlučivali o upisnim programima i kvotama za pojedina zanimanja. Kako je već poznato u nadležnost Hrvatske obrtničke komore prelazi naučnički ispit koji će se u budućnosti dokazati kompetencije, praktična znanja i vještine.

Izvor: ebrod.net

Komentari