Gradska knjižnica Nova Gradiška nastavila je s nizom uspješnih organizacija promocija književnih naslova za djecu i mlade. Tako su jučer za učenike viših razreda gradskih Osnovnih škola „Mato Lovrak” i „Ljudevita Gaja” organizirali predstavljanje knjige „Čokoladne godine”.

Duhovito je ovo djelo koje donosi dragocjene trenutke djetinjstva ispisane šarmantnim stilom koji proizlazi iz kombinacije dječje naivnosti i autorove lucidne ironije.

U romanu „Čokoladne godine” autor progovara iz perspektive glavnoga junaka dječaka Darka prateći ga od rođenja do desete godine života:

– Najranijih događaja iz života, zapravo, se ne sjećamo, ali ih pamtimo prema pričanju starijih i nakon višekratnoga slušanja o istim zgodama, počinje nam se pričinjati da se zaista sami sjećamo tih trenutaka makar još nismo imali godinu ili dvije. Taj psihološki fenomen omogućuje nam da bez zadrške prihvatimo irealni pomak u kojemu duhoviti komentari tek rođenoga djeteta ne narušavaju realističnu potku – kaže autor Mladen Kopjar.

Dok su stariji pisci dane djetinjstva proglašavali zlatnim danima (Jagoda Truhelka Zlatni danci, Zlata Kolarić-Kišur Moja zlatna dolina), Mladen Kopjar je pronašao originalniji epitet za obilježavanje tih ranih godina života kada se sve čini ljepšim i boljim nego što će se pokazati poslije u životu. Dobrim poznavanjem dječjih interesa i znalačkim pristupom mladom čitatelju Mladen Kopjar je knjigom Čokoladne godine stvorio zaista dobru literarnu poslasticu za čitatelje.

O autoru

Mladen Kopjar rođen je 1975. u Zagrebu, gdje je diplomirao pravo i bibliotekarstvo. Radio je u obje struke, pisao za dnevne novine, a danas je samostalni umjetnik. Objavljuje dramske i prozne tekstove, te prevodi s engleskoga jezika. Na Hrvatskom radiju emitirana mu je dvadeset jedna radiodrama i niz priča. Piše i za televiziju. Kratku prozu objavljivao je u listovima Književnost i dijete, Modra lasta, Plima, Prvi izbor, Radost, Smib, Ubiq, Vijenac i Zarez. Napisao je devet knjiga za djecu i mlade, a zastupljen je i u školskim čitankama. Za zbirku priča “Ljubav, padobranci i izvanzemaljci” dobio je nagradu Ivana Brlić-Mažuranić. Živi i radi u Varaždinu.

 

Komentari