U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije od početka pandemije zabilježen je do sada najveći broj oboljelih. Riječ je o 31 osobi pozitivnoj na koronavirus.

– Riječ je o osobama koje su zaražene na jednoj svadbenoj svečanosti, dio ih je sa proslave srebrnog pira, a ostatak su obiteljski kontakti. Nažalost situacija je takva da ju više teško možemo kontrolirati. Ostaje nam samo apelirati na one koji organiziraju ovakva okupljanja da se vode uputa i preporuka – istaknuo je dr. Ante Cvirtković, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije.

Prema riječima ravnatelja slavonskobrodske Opće bolnice “dr. Josip Benčević”, dr. Josipa Samardžića hospitalizirano je trenutno 16 pacijenata, u dobi od 60 do iznad 80 godina života. – U ovome trenutku 64 zdravstvena djelatnika su u samoizolaciji, a 17 djelatnika bolnice je pozitivno na koronavirus. Pri tome valja istaknuti da su neki od njih već dulje vrijeme pozitivni iz razloga što je kod zdravstvenih djelatnika potrebno imati dva uzastopna negativna nalaza – poručio je dr. Samardžić.

Kako su svadbene svečanosti i dalje jedan od glavnih izvora zaraze Stožer ostaje i dalje kod mjere ograničenog broja osoba koje joj mogu nazočiti, a sasvim je izvjesno i da će tražiti produljenje te mjere i za naredni mjesec. – Kada su u pitanju maske u školama, iako su neke županije odnijele odluku kako se u razredima ne moraju nositi, nego samo u zajedničkim prostorijama, mi, zbog trenutne epidemiološke situacije i činjenice da imamo nekoliko slučajeva samoizolacije cijelih razreda, nećemo donositi odluku o ukidanju nošenja maski u školama. -istaknuo je načelnik Stožera Civilne zaštite Brodsko-posavske županije, Stjepan Bošnajković.

Izvor: Sbplus

Komentari