Svečano je ovih dana u novogradiškoj Gimnaziji. Razlog itekako vrijedan, obilježava se sto godina od osnutka ove prekrasne novogradiške ljepotice koja je odgojila i „iznjedrila” brojne generacije gradonačelnika, umjetnika, književnika, gospodarstvenika…

Kako je istaknula ravnateljica Gimnazije Nova Gradiška Ljiljana Ptačnik, danas je velik dan za ovu obrazovnu ustanovu, dan je ovo zahvalnosti za sve dobro što su nam naši preci, profesori i učenici ostavili u nasljeđe kroz proteklih sto godina postojanja, ali i dan ponosa zbog svega što smo zajedno stvarali, kako bi novogradiška Gimnazija bila ono što danas je, rasadište obrazovnih, moralnih i duhovnih vrijednosti i saznanja, mjesto gdje se uči, spoznaje…jednom riječju, škola za život.

– Gimnazija Nova Gradiška njeguje i promiče prosvjetne, kulturne, humanističke i etičke vrijednosti i predstavlja duhovno izvorište novogradiškoga kraja.

U proteklih sto godina koliko postoji mogli bismo nabrojiti desetke uspješnih znanstvenika, umjetnika, kulturnih i političkih djelatnika koji su potekli iz ove ustanove i zadužili ne samo naš kraj nego i cijelu Hrvatsku, a mnogi su poznati i izvan granica naše domovine.

Gimnazija Nova Gradiška ističe se po osobitim aktivnostima učenika i nastavnika, a rezultati se očituju u projektima koje realiziramo i u uspjesima naših učenika i nastavnika. Tolerancija, humanost, ljudska prava, zaštita prirode, vrijednosti su koje u školi promičemo niz godina, a tako ćemo i nastaviti – istaknula je, između ostalog, ravnateljica Ptačnik.

Zahvalila je pri tome svima onima koji su dali svoj doprinos radu ove srednjoškolske ustanove, prošlim i sadašnjim generacijama profesora i učenika, sponzorima, kumovima, načelnicima općina novogradiškog kraja, Gradu Nova Gradiška i Brodsko posavskoj županiji kao osnivaču. Najavila je i nove projekte koji bi se uskoro trebali realizirati, energetsku obnovu zgrade Gimnazije, a napravljen je i projekt nove sportske dvorane, problema s kojim se dugi niz godina susreću učenici i profesori ove srednjoškolske ustanove.

Sto godina novogradiške Gimnazije

Progovoreno je i o povijesti škole koja svoje korijene “vuče” iz davne 1892. godine. Povijest novogradiške gimnazije počela je 12. listopada 1892., odnosno uvrštenjem Nove Gradiške u plan i program predstojnika Odjela za bogoštovlje i nastavu Izidora Kršnjavog – Stotinu škola i crkava u cilju kulturnog uzdizanja Hrvatske.

Cilj je toga projekta bio kulturni napredak Hrvatske jer u vrijeme banovanja Khuena Hedervaryja Hrvatska nije imala mnogo izbora.

Gradnja školske zgrade Više pučke škole počela je 22. rujna 1894. Gradnja je trajala nešto više od godine dana, a nastava je počela 1. rujna 1896. godine.

Gimnazija je konačno osnovana 31. siječnja 1919. naredbom Povjerenstva za bogoštovlje i nastavu u Zagrebu kada je određeno da se koncem mjeseca veljače ukinu peti i šesti razred Više pučke škole i da se istodobno otvore prvi i drugi razred realne gimnazije zagrebačkog tipa, i to nakon borbe duge četrdeset godina.

Znatnije promjene u izvanškolskom radu Gimnazije Nova Gradiška nastale su 1934. godine. Osnovano je Pučko sveučilište u Novoj Gradiški kao produžetak Gimnazije koje je priređivalo javna predavanja i koncerte te je svojom djelatnošću bilo jedno od najagilnijih gimnazijskih produžetaka u Savskoj banovini.

Nakon završetka rata 1945. dolazi do naglog širenja svih vrsta škola, naročito nakon donošenja Zakona o obveznom osmogodišnjem školovanju kada gimnazije prerastaju u četverogodišnje škole.

Hrvatsko proljeće snažno je uzdrmalo novogradišku Gimnaziju. Provode se politički progoni, smjenjivanja, zatvaranja, emigriranja i likvidiranja hrvatskih političara, kulturnih i javnih radnika. Na udaru je i novogradiška Gimnazija. Bila je to čistka koja je prvi put zahvatila samo profesore.

Reorganizacijom obrazovnoga sustava dolazi do stvaranja srednjoškolskih centara kao nositelja srednjoškolskoga obrazovanja.

To je dovelo u Novoj Gradiški do ujedinjenja triju škola. Najprije se ujedinjuju Tehnička škola i Škola učenika u privredi, a potom u siječnju 1977. gasi se Gimnazija i integrira se u Srednjoškolski centar „Ivo Lola Ribar” Nova Gradiška.

Nastala reforma, popularno zvana Šuvarova škola, nije izrasla iz potrebe moderniziranja i unapređivanja školstva, već je bila posljedica političke akcije čiji je cilj bio otupiti intelektualnu svijest. Gimnazija je time izgubila i svoje ime. Stara slova koja su desetljećima stajala na pročelju, Državna realna Gimnazija, iznenada, preko noći, nestaju.

Završetkom Domovinskoga rata i uspostavom primirja nastupaju promjene i u školstvu.

Od 1. rujna 1992. razdvaja se Srednjoškolski centar na tri škole: Gimnaziju, Elektrotehničku školu i Industrijsko-obrtničku školu. Gimnazija postaje samostalna škola, a za ravnateljicu je imenovana prof. Dragica Vidmar.

 

Brojni projekti, vrhunski rezultati, jednom riječju, škola za život

O sadašnjem trenutku škole progovorila je aktualna ravnateljica Gimnazije prof. Ljiljana Ptačnik:

– Naša je škola dala državne prvake iz matematike, latinskoga jezika,  ekologije i tri državna prvaka iz hrvatskoga jezika. Za jednu malu školu koja ulazi u utakmicu s velikim renomiranim školama iz Zagreba, Splita, Rijeke ili Osijeka mi postižemo izuzetno velike rezultate zahvaljujući trudu i radu naših učenika i profesora. Zavidni su i uspjesi naših učenika na ispitima državne mature. Prošle godine naši su maturanti ostvarili  83 posto uspješnosti učenika.

Ostvarujemo niz projekata, Eureka, Stemp gencijalci, Inovativnim danom do pametne energije, Erasmus plus, Eko škola i brojne druge.

Od 2002. godine imamo stalnu titulu Međunarodne eko škole.Jedna smo od 74 škole koje su izabrane u eksperimentalnu kurikularnu reformu, jedna od 26 srednjih škola u Republici Hrvatskoj i jedna od pet gimnazija koje sudjeluje u ovom eksperimentalnom programu. Ne možemo birati hoćemo li živjeti u budućnosti ili ne, mi tu budućnost već živimo i u njoj sudjelujemo.

Sve ovo ne bismo mogli postići sami da nema pomoći i razumijevanja našeg osnivača, Brodsko posavske županije i Grada Nova Gradiška.

Ove godine BPŽ osigurala je obnovu zgrade novogradiške Gimnazije, naravno, zahvaljujemo na tome županijskim vlastima. Grad Nova Gradiška također se aktivno uključio u život i rad naše škole, nabavili smo suvremenu opremu za biokemijski laboratorij i tako realizirali modernu suvremenu, učioničku nastavu. Zahvaljujući viziji našeg gradonačelnika Vinka Grgića, napravljeno je idejno rješenje naše nove sportske dvorane. Zahvaljujem se i svim načelnicima s područja bivše novogradiške općine što su svojom donacijom opremili novu učionicu za strane jezike.

Za jednu stogodišnjaku još uvijek ne posustajemo! Dug je put iza nas, još su veći izazovi pred nama. Danas se prepustimo radosti i vedrini i još jednom svima, sretan vam stoti rođendan – poručila je ravnateljica Gimnazije Ljiljana Ptačnik.

 

Čestitke je učenicima i profesorima uputio gradonačelnik Vinko Grgić, i sam gimnazijalac:

– Zaista sam ponosan na sve ovo što radite, ponosan što sam i sam bio dio ove generacije, ali i na sva postignuća učenika i profesora. Želim vam puno uspjeha u sljedećem programskom, obrazovnom razdoblju – poručio je, između ostalog, gradonačelnik Grgić.

– Čast mi je biti dio mozaika ove Gimnazije, surađivati sa svima vama, želim vam još puno sretnih, radosnih i plodonosnih godina. Brodsko posavska županija će učiniti maksimum kako bi učenici i profesori trajno stjecali znanja u ovoj našoj staroj novogradiškoj ljepotici – na kraju je poručio učenicima i profesorima župan Danijel Marušić.

 

Brojne izložbe, otvorena učionica stranih jezika

Tijekom prijepodneva u Gimnaziji Nova Gradiška održana je svečana sjednica Nastavničkog vijeća te otvorena izložba fotografija Gimnazije Nova Gradiška u suradnji s Zajedničkom tehničke kulture i Foto klubom F4. Otvorena je i likovna izložba, geološka zbirka te učionica stranih jezika čije su opremanje pomogli načelnici općina šireg novogradiškog područja.

Učionicu stranih jezika otvorio je načelnik Općine Rešetari Zlatko Aga, dok su prijepodnevnim događanjima nazočili i visoki predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, pomoćnici ministrice Blaženke Divjak, Lidija Kralj i Vlado Prskalo.

– Sto godina nije malo ni u životu grada, a kamoli ove naše srednjoškolske ustanove. Ja vam od srca čestitam na svim pokazanim vrijednostima koje ste stekli i pokazali. Želim vam još puno dobrih rezultata, sretnih i zadovoljnih učenika i profesora – istaknuo je, između ostalog, pomoćnik ministrice Vlado Prskalo.

Današnji dio obilježavanja stote obljetnice novogradiške Gimnazije okončan je više nego sjajnim nastupom učenika i profesora novogradiške Gimnazije.

Na svemu viđenom i doživljenom sve čestitke!

Foto/Video: Lora Jurišić, Danijel Ciprić

 

Komentari
Prethodni članakBlaženka Denis iz Starog Petrovog Sela: Potrebno je samo učiniti prvi korak, donijeti odluku, a onda sve ide samo od sebe
Sljedeći članakIvan DeVilla novi – stari predsjednik Književno likovnog društva Rešetari