Lijeska je grmolika listopadna biljka koja doseže 3 – 8 m visine. Listovi su joj zaobljeni, prekriveni malim dlačicama sa svake strane, a mogu biti dugi 6 – 12 cm. Plod lijeske je orašasto voće lješnjak. Bogat vitaminom C, kalcijem i željezom, nezaobilazan je dio ljudske prehrane. Lješnjak, kao i svi orašasti plodovi, sadrži antikancerogene tvari, također smanjuje rizik od srčanih bolesti te može reducirati pojavu dijabetesa. Tako je vidljivo koliko je lješnjak zdrav, ali također stoji činjenica da ga više koriste zemlje Europe nego sama Hrvatska, no činjenica je da je i Hrvatska sve više počela tražiti lješnjak kao zdravu namirnicu.

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo „Lješnjak Denis” vlasnice Blaženke Denis iz Starog Petrovog Sela proizvodnjom se lješnjaka bavi već 15 godina. Redoviti su sudionici gotovo svih manifestacija u gradu i okolici, pa i diljem Hrvatske gdje nastoje prezentirati svoje proizvode.

– Bavimo se proizvodnjom lješnjaka, proizvodimo lješnjak u šećeru, prženi lješnjak, sve to upakirano u prigodne poklon, vrećice. Imamo i mladi nasad oraha koji je tek sada počeo rađati. Lješnjak je posađen na 3,5 ha zemlje, a krenuli smo prije 15 godina.

Kako smo krenuli? Našli smo članak gospodina Vlade Moulisa iz Daruvara koji je najpoznatiji po proizvodnji lješnjaka u Hrvatskoj. Otišli smo k njemu, upoznali se sa svi prednostima uzgoja lješnjaka, njegovim svojstvima i kvaliteti, to nam se svidjelo i krenuli smo s proizvodnjom. Kao i svaki početak, bio je težak, no postojala je volja, želja za naučiti nešto novo, od toga i živjeti i tako je krenula moja poduzetnička priča.

Nismo se pokajali, lješnjak nije zahtijevan što se tiče zaštite tako da imamo samo dva prskanja godišnje, no posla ima dosta. Moraš biti prisutan, voditi brigu, kao i o svakom domaćinstvu i gospodarstvu. Potrebno je samo učiniti prvi korak, donijeti odluku, a onda sve ide samo od sebe.

Međutim, to smo izabrali kao zanimanje i nije nam teško. Suprug mi radi, uglavnom sam ja ta koja se bavi uzgojem i proizvodnjom proizvoda od lješnjaka, a uz to, tu su i svakodnevni, obiteljski i kućanski poslovi. Ponekad „uskočim” i čuvam unučiće i tako, prolazi mi vrijeme. S godinama smo učili, dobivali nova saznanja i drago nam je da smo se prihvatili ovoga posla.

Što se tiče prodaje lješnjaka sve teže ih je prodati jer ih ima jako puno na tržištu i pada im cijena.

S prodajom sam, uglavnom zadovoljna, prodajemo po sajmovima diljem Hrvatske, ali i na kućnom pragu. To je posao koji volim raditi, i nije mi teško – s osmijehom kaže Blaženka Denis, vlasnica Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva „Lješnjak Denis”.

 

Komentari
Prethodni članak100 godina Gimnazije Nova Gradiška: Prigodnim sadržajima započelo trodnevno slavlje
Sljedeći članakSto zlatnih godina novogradiške Gimnazije: Održana svečana akademija, otvorene izložbe i novouređena učionica engleskog jezika / foto