Osim što je pokrenuo burne rasprave, uzburkao duhove, na noge podigao lažne moraliste i zaoštrio retoriku, zdravstveni je odgoj u prvi plan stavio i neke iznimno značajne teme, ali i podsjetio na neslavne statistike koje nas smještaju u sam vrh zemalja po broju pretilih osnovnoškolaca, ali i po učestalosti dijabetesa tipa dva.

Zbog svega toga, ali i činjenice kako je  fizička aktivnost u  kombinaciji sa zdravom prehranom i ispravnim zdravstvenim navikama jedina moguća prevencija spomenutih bolesti i stanja, popularna manifestacija  Lino višebojac ove će godine spojiti sport, zdravlje i kuhinju. Zahvaljujući nutricionističkom timu  Podravke koji su priču “zakuhali”, ali i stručnjacima Ministarstva zdravlja i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koji su je potvrdili i verificirali, sportska manifestacija koju je prije 8 godina inicirao Zvonimir Boban sutra će   (četvrtak, 31.siječnja ) biti prilika da se klinci upoznaju s projektom zdravih jelovnika školske kuhinje koji ima za cilj unapređenje školske prehrane, te dugoročno poboljšanje prehrambenih navika osnovnoškolaca hrvatskih škola.

Osnovna škola “Mato Lovrak” bit će domaćin i prva škola u Brodsko posavskoj županiji koja će primijeniti koncept zdravih jelovnika školskih kuhinja. Stručnjaci “Podravke” projekt namjeravaju prezentirati i realizirati   kroz niz nutricionističko-edukativnih radionica namijenjenih djeci, njihovim roditeljima, učiteljima i kuharima. Predstavljanju zdravih jelovnika  u novogradiškoj Osnovnoj školi sutra bi se, prema planu  trebali pridružiti i brojni renomirani sportaši, ljudi koji znaju koliko je za dobar uspjeh, zdrav život, zdravo tijelo, ali i zdrav duh, važna ispravna prehrana. Potvrdit će to vlastitim primjerom Neven Žugaj, višestruki prvak Hrvatske i dobitnik brončane medalje na Svjetskom hrvačkom prvenstvu 2011.godine u Istanbulu, potom Zvonimir Soldo, nogometaš iz čuvene generacije “vatrenih”, te  Zdenko Zorko, trener vratara muške rukometne reprezentacije, slavne brončane generacije sa Svjetskog prvenstva u Španjolskoj.

Nakon što “skuhaju” nešto fino, ali i usvoje koncept zdrave prehrane, klinci će se, u društvu “Podravkinog” medvjedića Lina, maskote manifestacije,  baciti na sportska natjecanja, u kojima će sudjelovati djevojčice i dječaci od 5.do 8.razreda. Najbolji će i ove godine na državno natjecanje, zajedno s pobjednicima iz cijele Hrvatske. Prema poznatoj olimpijskoj maksimi “važno je sudjelovati” Lino višebojac nagrađuje i publiku, te najvatrenije navijače, kako pojedince, tako i skupine.

Vrijednosti koje već godinama  afirmira Lino višebojac su  višestruke- uz poticanje pobjedničkog mentaliteta, koji je važan za sve životne borbe, manifestacija male sudionike uči i prihvatiti poraz kao sastavni dio sporta, ali i života, te kako kroz zajedništvo usvojiti istinske ljudske, ali i sportske vrijednosti. Oba “Podravkina ” projekta, zdrave jelovnike i Linu, podržavaju Europska unija te Svjetska zdravstvena organizacija.

Uz dobar tek i sportski zvižduk poželimo uspješan start Lini višebojcu, ali i sretnijem, zdravijem i kvalitetnijem djetinjstvu klinaca koji dolaze!

Autor: Simonida Tarbuk
Komentari
Prethodni članakKad neće brdo Muhamedu….
Sljedeći članakPioneerov zimski sastanak u Štivici