Zahvaljujući vlastitom zalaganju, entuzijazmu, ali i rušenju barijera koje je pred njih postavio život, čini se, kako će pripadici najčešće potpuno neopravdano marginaliziranih društvenih skupina, zdravom ostatku društva, ili uvjetno rečeno “normalnoj većini” pokazati kako se pronalazi mjesto pod suncem ( koliko god to pjesnički zvučalo ), ali i bori za vlastiti položaj i integritet. Što je još važnije, upravo će oni, čini se, zahvaljujući spremnosti i želji za učenjem, biti i daleko spremniji za izazove euro integracija, ali i demokracija.

Ovih je dana nastavljen  projekt novogradiške Udruge gluhih i nagluhih “Uključivanje osoba oštećena sluha u demokraciju” još jednom sjajnom aktivnošću realiziranom na području tri grada i dvije županije. Riječ je o edukativnim radionicama pod nazivom “Kako komunicirati s osobama oštećena sluha “, namijenjenima predstavnicima javnih institucija, lokalne samouprave i političkih stranaka ( izbori samo što nisu, a i oni su, itekako poželjno biračko tijelo koje ranijih godina ni na koji poseban način nije bilo involvirano u procese odlučivanja ).

Krajnji cilj radionica provedenih u Novoj Gradiški, Slavonskom Brodu i Vinkovcima je upoznavanje s načinima i modalitetima komuniciranja  s osobama oštećena sluha, čime bi  se olakšala njihova integracija u društveni i politički život zajednice. Prema onoj “kada neće brdo Muhamedu, vrijeme je da Muhamed krene k brdu”, upravo su osobe s hendikepom odlučile napraviti prvi korak, ( riječ je zapravo više o  društvenom iskoraku )  i približiti se institucijama koje bi se, u pravilu, ali i prema zakonu o zabrani svake diskriminacije, trebale prve obraćati njima. Znajući kako učenje svakog stranog  jezika  obogaćuje, gluhe i nagluhe osobe koje svoj nedostatak ne smatraju hendikepom, odlučile su pomoći nama, te tako i nas, ali i sredinu učiniti bogatijom, otvorenijom i tolerantnijom prema različitostima.  Znajući ( temeljem višegodišnjeg životnog iskustva )  kako se za vlastiti položajtreba izboriti samostalno, ovom radionicom članovi udruge gluhih i nagluhih željeli su vlastite probleme, kao i mogućnosti njihovog rješavanja  učiniti i potencijalnom temom nekih budućih političkih programa i platformi.

Jer, zanimljivo je, ali i zabrinjavajuće kako u 20-ak godina dugoj ili kratkoj povijesti demokracije, niti jedna politička stranka svoja izborna i predizborna obraćanja nije odradila na jeziku znakova, niti posebno programski atrikulirala probleme osoba s poremećajima sluha, iako bi im iste te osobe dugoročno  mogle  predstavljati  značajnu izbornu bazu. Nakon što su kroz početne projektne aktivnosti osnažili izborni potencijal osoba oštećena sluha, podučili ih njihovim pravima, ali i načinima funkcioniranja demokracije i izbornog procesa, voditelji projekta su se kroz posljednju radionicu odlučili okrenuti osobama koje predstavljaju društveni i politički život zajednice.  Uz stručno vodstvo tumača znakovnog jezika, polaznici radionice, oni uvjetno rečeno bez hendikepa,  naučili su kako komunicirati s gluhim i nagluhim osobama ( gestom, čitanjem s usana, te znakovnim jezikom ), dok su osobe oštećena sluha u interakciji s predstavnicima institucija , naučili kako se što samostalnije uključiti u politički i društveni život zajednice.

Spomenimo kako su na novogradiškoj radionici boje  društvenih i političkih subjekata branili  predstavnici Gradske knjižnice, Hrvatskog Zavoda za zapošljavanje, Grada Nova Gradiška, dok su od političkih stranaka svoje predstavnike imali samo  laburisti  i članovi Hrvatske stranke prava.

Ovom projektnom aktivnošću priča nije završena. Slijedi radionica na temu skorog ulaska Hrvatske u Europsku uniju,  prostor na kojemu osobe oštećena sluha vlastiti položaj i prava ne moraju izboriti same.

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakPoljoprivredno prehrambeni kompleks-partner za sjajnu suradnju
Sljedeći članakŠto kuhaju medvjedić Lino i “Podravka”