U Tehnološkom inkubatoru Nova Gradiška predstavnici tvrtke „Širjan” d.o.o. na čelu sa suvlasnikom i članom Uprave Zvonimirom Širjanom jučer su se sastali s predstavnicima investitora poduzetničke zone Industrijski park Nova Gradiška. Na sastanku je bio prezentiran investicijski plan izgradnje farme za tov svinja tvrtke „Širjan” d.o.o. investitorima zone, a nakon toga je uslijedila i rasprava.

Kako je istaknuo suvlasnik i član Uprave tvrtke „Širjan” d.o.o. Zvonimir Širjan, namjera im je bila predstaviti investiciju na području grada Nova Gradiška, katastarske općine Prvča:

– Na ovom prostoru namjeravamo sagraditi svinjogojsku farmu za potrebe hrvatskog tržišta i tu smo da razjasnimo i protumačimo cijelu tehnologiju i postupak proizvodnje gdje ćemo jasno pokazati da tu nema nikakvih neželjenih utjecaja na stanovnike ili sudionike u poslovnom svijetu u Novoj Gradiški. Projektnom dokumentacijom i Studijom utjecaja na okoliš sve je jasno definirano i osigurano sve ono što je potrebno da bi farma mogla funkcionirati i da bi se za nju mogla dobiti okolišna i građevinska dozvola. Projekt za dobivanje građevinske dozvole mora biti usklađen sa Studijom utjecaja na okoliš i to je učinjeno. Mi u ovu farmu ulažemo skoro 200 milijuna kuna. Ako bi ona u jednom dijelu bila problematična, mi u tom dijelu ulazimo u rizik poslovanja i to nam nikako ne ide na ruku. Moramo napraviti sve što je potrebno kako ona ne bi imala utjecaja na okoliš i investitore u poduzetničkoj zoni.

Gradit će se farma za uzgoj svinja kapaciteta 11.500 tovljenika, 1350 krmača, 10 nerasta i 5208 odojaka i bioplinskog postrojenja snage 2 MW. Ukupni kapacitet farme bit će 2238 UG. Tijekom 2021. i 2022. godine provedena je procjena utjecaja zahvata na okoliš te je 1. kolovoza 2022. godine dobiveno Rješenje da je zahvat prihvatljiv za okoliš uz primjenu zakonom propisanih i Rješenjem utvrđenih mjera zaštite okoliša i provedbu programa praćenja stanja okoliša. U slučaju pritužbi građana na pojavu neugodnih mirisa provest će se mjerenja emisija amonijaka u zraku uzgojnih objekata te u slučaju potrebe poduzeti sve potrebne mjere za sprečavanje širenja neugodnih mirisa – istaknuo je, između ostalog, Zvonko Širjan.

Stav tvrtke „EMPWR” d.o.o. iznijela je HR Business Partner Ivana Dautović Budimir:

– Odazvali smo se pozivu kako bi dobili konkretna saznanja u svezi buduće izgradnje farme svinja. Naša tvrtka je već proslijedila očitovanje vezano uz izgradnju ove farme. Nažalost, postojanje i izgradnja ove farme bi mogla imati negativan utjecaj na naše poslovanje budući da smo mi prehrambena industrija. Naša tvornica kada je izgrađena 2014. godine nije napravljena na način da su u nju ugrađeni svi potrebni filteri za pročišćavanje zraka tako da nismo u mogućnosti minimizirati niti otkloniti negativne mirise koji bi, eventualno, mogli dospjeti u našu tvornicu. Također naši su kupci renomirani svjetski brendovi iz SAD-a i zemalja zapadne Euroe koji obavljaju redovite kontrole. U slučaju postojanja neugodnih mirisa mi nećemo biti reprezentativni našim kupcima i na taj način ugroziti opstojnost našeg poslovanja. Danas smo ovdje kako bi vidjeli koji su to sve utjecaji, mogu li se oni otkloniti i miniminizirati i je li sve od investitora poduzeto da postojanje takve jedne farme u blizini Industrijskog parka pridonosi cijeloj lokalnoj zajednici i na nijedan način ne nagrđuje niti izgledom niti poslovanjem poslovanje ostalih sudionika ove lokalne zajednice – rekla je Dautović Budimir.

U nastavku sastanka uslijedila su i pitanja i sugestije investitora u novogradiškom Industrijskom parku koja možete poslušati u nastavku teksta.

Gradski vijećnik i predsjednik Kluba nezavisne liste Vinka Grgića Vlatko Greiner upozorio je na eventualne posljedice i reakcije građana u slučaju da se farma svinja ne bude pridržavala navedenih kriterija:

-Mi smo od građana Nove Gradiške, između ostalog, dobili povjerenje da zaštitimo kvalitetu njihovog života. Ono što njih najviše brine i čega se boje je eventualni neugodni miris sa farme svinja. Mi vijećnici na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća i općenito u gradu smo osjetili jednu vrlo negativnu reakciju građana Nove Gradiške i prigradskih naselja na izgradnju te farme i razmišljali smo o tome da krenemo s peticijom ili referendumom da se građani izjasne i izbjegnu potencijalne neugodnosti po vas ili nas – rekao je Greiner.

Evo odgovora Zvonimira Širjana:

Nekoliko pitanja je postavio i suvlasnik tvrtke ELDA Ltd, Dario Marenić:

Odgovorio je Širjan:

Zabrinutost utjecajem farme za tov svinja na kvalitetu zraka izrazio je u ime tvrtke Clarum d.o.o., Drago Šimić:

Zvonimir Širjan ponovio je da farma neće utjecati na kvalitetu zraka:

HR Business Partner Ivana Dautović Budimir iz tvrtke “EMPWR” pitala je za rokove izgradnje i puštanje u pogon farme, na što je Širjan odgovorio:

Pitanje o prijevozu i mogućim tehničkim problemima postavio je gradonačelnik Vinko Grgić:

Što se tiče modernizacije cesta, između ostalog, i tu su spremni investirati, odgovorio je Širjan:

Komentari
Prethodni članakČlanovi Kluba multiple skleroze Nova Gradiška: Našu bolest nastojimo prihvatiti i živjeti s njome
Sljedeći članakReforma zdravstva: Pacijenti u fokusu