Nizu projekata i dobrih i humanih stvari koje provode djelatnici Gradske knjižnice Nova Gradiška dodali su još jednu. U prostorijama Dječjeg odjela Gradske knjižnice u ponedjeljak je održano druženje na kojemu su svoj rad, aktivnosti, ali i poteškoće s kojima se suočavaju predstavili članovi Kluba multiple skleroze Nova Gradiška. Pod nazivom “Narančasta snaga, narančasti osmijeh”, u adventskom ozračju i s puno topline i empatije družili su se djelatnici Gradske knjižnice i novogradiške Udruge volontera s članovima novogradiškog Kluba multiple skleroze.

Bila je to prigoda za pogledati i radove nastale na njihovim radionicama, a na svojevrsnoj maloj „donatorskoj večeri” izloženi su adventski radovi vrijednih članica i članova kao i knjige iz svih područja koje su djelatnici Gradske knjižnice poklonili članovima kluba.

O brojnim aktivnostima, ali i naporima te planovima za boljitak svih sadašnjih, ali i budućih članova čiji broj iz godine u godinu raste, govorila je voditeljica Kluba multiple skleroze Nova Gradiška Dubravka Samac:

– Inače, smo mi članovi Društva multiple skleroze Brodsko posavske županije Slavonski Brod. Budući nam je problem prijevoz osnovali smo novogradiški klub. Ima nas 29 u Novoj Gradiški, u samom društvu oko devedesetak. Nažalost, broj oboljelih sve više raste i što je najžalosnije, dobna granica je sve niža. Bolest više pogađa žene, naša je bolest nevidljiva, nepredvidljiva, zapravo to je bolest s tisuću lica. Nekome je otežan hod, imamo brojne probleme, a tu su i brojne predrasude. Trenutno se nalazimo u Relkovićevoj ulici 3 u Novoj Gradiški, najveći su nam problem financije i pristupne rampe za članove koji su slabo pokretni. Nama i tri stepenice predstavljaju problem. Zahvalni smo djelatnicima Gradske knjižnice i članovima novogradiških Udruga volontera, gluhih i nagluhih i Udruge „Grad u srcu” na pomoći i potpori. Sredstva koja skupimo namijenili bi plaćanju fizioterapeuta koji bi nam pomagao. Također smo zahvalni i mr. Ljiljani Lukačević, spec. kliničke psihologije koja je s nama održavala psihološke radionice. Posebno se želim zahvaliti članovima novogradiške Udruge volontera koji su u suradnji sa Salonom vjenčanica „Exclusive” organizirali akciju i darivali nam sredstva za plaćanje članarine u teretani. Prije smo izlagali naše radove na Adventskom sajmu, no zbog hladnoće smo odustali. Svaki takav napor nam predstavlja problem. Problema ima, na nastojimo ih rješavati. Pojedini naši članovi imaju asistente, neki su imali i gerontodomaćice. Pišemo projekte, trudimo se i nastojimo si što više olakšati rad. U Klubu smo zajedno, razmjenjujemo iskustva, družimo se, najmanje govorimo o bolesti. Treba nam pomoć, ali ne velika. Našu bolest mi nastojimo prihvatiti i živjeti s njome. Kada me ljudi pitaju kako sam, ja im kažem ne znam, ja sam svoju bolest poslala na Havaje – s osmijehom kaže Dubravka Samac.

 

Komentari
Prethodni članakOPG Valentić: Ljubav prema pčelama prenijeli na mlađe članove obitelji
Sljedeći članakŠto će biti s farmom svinja: Predstavnici tvrtke „Širjan” sastali se s predstavnicima investitora u Industrijskom parku