Izbor srednje škole i izbor zanimanja jedna je od najvažnijih odluka koje u životu moramo donositi. Takva odluka uskoro čeka naše osmaše. Da bismo ih više potakli na razmišljanje, uključili smo se u e-twinning projekt “Srednjokaz” koji kroz zanimljive aktivnosti motivira učenike o izboru zanimanja, posebno one neodlučne. Jedna od početnih  aktivnosti u projektu je bila ispitivanje stavova učenika o pohađanju srednje škole. U istraživanju provedenom u 52 škole u Republici Hrvatskoj na 1518 ispitanika  sudjelovali su i naši učenici 8.a i 8.b razreda.  Ovo su njihovi stavovi:

97% učenika smatra da je pohađanje srednje škole dobro i korisno za njihovu budućnost.

75% učenika smatra da je odluka koju će srednju školu upisati jedna od najvažnijih odluka u njihovu životu.

67% učenika do sada je istraživalo informacije o srednjim školama, a 69% učenika o izboru srednje škole često razgovara sa svojim roditeljima.

73% učenika smatra  da je važno i potrebno da stručne osobe u školi (učitelji/pedagozi/psiholozi i dr.) razgovaraju s njima i provode aktivnosti/radionice vezane za upis u srednju školu.

50 % učenika zna koju će srednju školu upisati, ostali ne.

Odluka o tome koju će srednju školu upisati ovisi o njihovim željama kaže 93 % učenika. Ostali razlozi koje navode u malom broju jesu: želje roditelja, odluke prijatelja, odluke dečka ili djevojke i ostali razlozi.

U odnosu na osnovnu školu u srednjoj školi bi voljeli : više učiti kako bi ostvarili što bolji uspjeh 59%, učiti jednako kao i do sada 32%, manje učiti i imati slobodnog vremena 9 %.

58% učenika planira nakon srednje škole nastaviti školovanje.

Najvažniji motiv u izboru budućeg zanimanja im je : raditi posao koji vole 70%, novac tj. plaća 24 %, doprinos zajednici 2 %, nešto drugo 4 %.

 

Autor: Voditeljica projekta pedagoginja H. Kudra

Komentari
Prethodni članakU prošloj godini iz prodaje povučeno 118 proizvoda, najviše prehrambenih
Sljedeći članakDanas je najdepresivniji dan u godini