S polica trgovina povučeni su začini za piletinu nizozemskog proizvođača, a prije nekoliko dana s polica je povučena i talijanska kava.

U prošloj godini je iz prodaje povučeno 118, od čega ih je najviše prehrambenih, pa nikakvo čudo što su građani zabrinuti je li hrana koju jedu zdravstveno ispravna. Njih 50 je iz prodaje povučeno zbog pesticida, deset zbog neoznačenih alergena, a jednako toliko zbog pronalaska stranih supstanci poput željeza u grickalicama, doznaje Dnevnik Nove Tv.

Najviše su opozivani orašasti proizvodi, njih 15, a među sladoledima i desertima te dodacima prehrani bilo ih je 12 opozvanih. – prenosi Dnevno.hr

Usprkos tome, iz agencije za sigurnost hrane građanima poručuju da mogu jesti bez brige.

Brigita Hengl, načelnica Odjela za procjenu rizika Hrvatske agencije za hranu (HAH), govori kako je vrijednost koja je dozvoljena u hrani sto puta niža od vrijednosti koja bi uopće mogla imati štetan utjecaj na naše zdravlje. Ističe kako se hrana prati i kontrolira od polja do stola u svakoj fazi proizvodnje zato što u slučaju da je neka sirovina kontaminirana već prilikom primarne proizvodnje uopće ni ne dođe do njezine upotrebe u konačnom proizvodu.

Eurozastupnik Tomislav Sokol govori kako istraživanje pokazuje da čak trećina građana Unije nastavlja koristiti povučeni proizvod.

Kako su štete od korištenja neispravnih proizvoda goleme, u Bruxellesu se sprema nova uredba koja će pojačati sigurnost proizvoda.

Sokol napominje kako su štete od neispravnih proizvoda veće od 19 milijardi eura, a troškovi u smislu troškova zdravstvene zaštite, cijene liječenja zbog nesreća zbog neispravnih proizvoda su veći od 6 milijardi eura, što uključuje i hospitalizacije.

Foto: Ilustracija

Komentari
Prethodni članak218 novooboljelih osoba od COVID-19 u protekla 24 sata
Sljedeći članakStavovi učenika 8. razreda OŠ Ljudevita Gaja o pohađanju srednje škole: 58% učenika planira nakon srednje nastaviti školovanje