Iako se današnje društvo može podičiti brojnim tehnološkim dostignućima koja svakodnevno pokazuju naš napredak, otpad ostaje problem s kojim se uvijek borimo. Otpad, kao nusprodukt načina života današnjeg čovjeka nije problem koji će nestati brzo te tako gledano i dugoročno predstavlja prijetnju okolišu, a samim time i budućnosti čovječanstva. Stoga, sve više se naglašava potreba pravilnog gospodarenja otpadom, kao načinom pravilnog zbrinjavanja i posljedične zaštite okoliša. Glavni principi kojima se vodi pravilno gospodarenje otpadom jesu: odvajanje otpada po vrstama kako bi se olakšala njegova kasnija obrada te sprečavanje stvaranja novog otpada. 

Činjenica je da samo razvrstavanjem i odvojenim skupljanjem možemo sačuvati prirodu i okoliš našeg grada te činiti dobro za naše zdravlje i ljepšu budućnost.

Činjenice su to kojih smo svi svjesni, o kojima pišemo i govorimo, no u praksi se često događa, ipak, nešto drukčije.

Otpad, uglavnom, odbacujemo gdje nam odgovara i da nije u našem dvorištu pa smo tako zabilježili i ovaj primjer koji su nam poslali stanari iz Ulice Ljudevita Posavskog u Novoj Gradiški.

Kako ističu, ovako odložen otpad stoji već dva dana i nikoga nije briga.

Činjenica je da je to stambena zona gdje živi velik broj ljudi, djeca se igraju u blizini, no koga to smeta?!

Bitno je da smo se mi otpada riješili, a kako će drugi, što nas se tiče?!

Pravila Europske unije su stroga, otpad se mora odvajati, brojni gradovi već su dobili kante za biootpad, Zagrepčani su nekidan dobili i vrećice za odvajanje otpada, no kako doprijeti do mentaliteta ljudi, to je već druga stvar.

Očito, starih dobrih navika se teško riješiti.

Komentari