Sindikalna inicijativa “67 je previše” u ponoć je na Trgu bana Jelačića počela prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, kako bi se spriječilo dizanje dobne granice za odlazak u punu mirovinu na 67 godina.

Diljem Hrvatske u iduća dva tjedna bit će otvoreno oko 300 štandova na kojima građani mogu dati svoj potpis za raspisivanje referenduma, a da bi do toga došlo bit će potrebno prikupiti oko 385.000 potpisa. Incijativi su se pridružili i Novogradiščani, štandovi za prikupljanje potpisa postavljeni su na tri lokacije u središtu grada.

Već u ranim jutarnjim satima, odaziv je građana bio više nego dobar, a kako doznajemo potpise će prikupljati tijekom sljedeća dva tjedna do 11. svibnja u prijepodnevnim satima.

Prikupljanje potpisa organiziraju tri sindikalne središnjice – Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Matica hrvatskih sindikata, a glavni cilj je vraćanje granice za odlazak u punu mirovinu na 65 godina starosti.

U prikupljanje potpisa uključeno je 4000 aktivista, štandovi će se pomicati sukladno potrebama kako bi došli do što više građana, a sindikalni čelnici uvjereni su da će prikupiti i više potpisa nego je potrebno.

Sindikati traže da se granica za odlazak u starosnu mirovinu vrati na 65 godina, dob za stjecanje prava na prijevremenu mirovinu bude 60 godina, a penalizacija zbog prijevremene mirovine smanji s 0,3 na 0,2 posto.

Iako se zalažu za poticanje duljeg ostanka u svijetu rada, protive se kažnjavanju svih onih koji ne mogu ili ne žele raditi dulje od 65 godina.

Ujedno, traže  dostojanstvenu mirovinu za one koji su prisiljeni svijet rada napustiti nekoliko godina ranije zato što ne mogu više raditi ili im društvo to ne omogućuje.

 

Komentari
Prethodni članakStarih, dobrih navika se teško riješiti: Ovako se ostavlja smeće u Ulici Ljudevita Posavskog
Sljedeći članakNevrijeme s tučom zahvatilo šire novogradiško područje / foto-video