Sok od bazge posebna je poslastica u proljetnim i ljetnim mjesecima, a s vremenom je stekao titulu tradicionalnog slatkog napitka. Kako su stigli topliji dani, krenula je i potraga za cvjetovima bazge. U nastavku donosimo kratki recept za pripremu ovog osvježavajućeg soka.

Prema istraživanjima, bazga pripada među najstarije i najljekovitije biljke Europe. Ova biljka krasi se bijelim i kremastim cvjetovima koji cvjetaju u svibnju. Cvjetovi bazge izuzetno su bogati glukozom, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C, što im daje značajnu nutritivnu vrijednost. Bazga je omiljena poslastica u toplim danima ne samo zbog svog bogatog okusa, već i zbog svojih korisnih svojstava. Osim soka, vrlo je popularan i čaj od bazge.

Cvjetovi bazge beru se upravo u svibnju, kada su u punom cvatu. Prilikom sakupljanja, važno je cvjetove pažljivo brati kako ne bi ispao pelud jer upravo on daje taj karakterističan i specifičan okus.

RECEPT ZA SOK OD BAZGE

SASTOJCI:

20 Cvjetova bazge
2 kg Šećera
5 dag Limunske kiseline
2 kom Limuna – narezan na kriške
1.5 l Vode

PRIPREMA:

1. Cvjetove bazge potopite u vodi te stavite limunsku kiselinu i limun. Sve zajedno dobro izmiješajte te ostavite da odstoji 24 sata.
2. Drugi dan procijedite tekućinu i dodajte šećer te sve zajedno dobro promiješajte. Ostavite još jedan dan da sve zajedno odstoji.
3. Nakon 48 sati, sirup je spreman za točenje u boce.

Sok od bazge može se razrijediti vodom ili mineralnom vodom, a također se koristi i kao dodatak raznim koktelima i slasticama. Neka vam je u slast!

Komentari
Prethodni članakSvjetski je dan obiteljskih liječnika
Sljedeći članakŽupan Danijel Marušić u Šibeniku sudjelovao u radu  Međunarodne konferencije pod nazivom „Interreg: razvoj vizije za budućnost“