Župan Danijel Marušić u Šibeniku sudjelovao je u radu  Međunarodne konferencije pod nazivom„Interreg: razvoj vizije za budućnost“, a koja se održava u susret 9. EUSAIR Forumu.

Otvarajući ovogodišnju konferenciju kazao je kako u izazovna vremena I prilike koji su pred nama više nego ikad moramo  ustrajati na međusobnoj suradnji zemalja članica Europske unije, biti
spremni odgovoriti na sve izazove, ali i koristiti sve mogućnosti, mehanizme i instrumente koje pruža članstvo u Europskoj uniji na političkom, gospodarskom i socijalnom planu. Dodao je i kako napore treba usmjeriti i na daljnji  razvoj demokracije, kvalitete upravljanja, na otklanjanju manjkavosti u vladavini prava i pravovremenom  uključivanju te ekonomskom oporavku i razvoju zemalja u procesu proširenja Europske unije.  Republika Hrvatska, kao jedna od najuspješnijih članica EU u provođenju kohezijske politike, naglasio je župan Marušić,  primjer je kako se kvalitetnom suradnjom s ostalim zemljama članicama i regije te prepoznavanjem dobrih prilika u kratkom vremenu može stvarati bolja sredina za život građana. Europski fondovi ključni su mehanizam razvoja Hrvatske u posljednjih deset godina zahvaljujući kojima je BDP povećan za 5%, a čak više od 70% svih naših javnih investicija financira se europskim sredstvima. Dodao  je kako su Interreg programi ključna poveznica institucija, regija, gradova Eurozone i onih izvan nje i model koji o objedinjuje transnacionalnu, transgraničnu i međuregionalnu suradnju u skladu sa suvremenim standardima i brojnim primjerima širom Europe. Također, ključni su u stvaranju mira, stabilnosti i suradnje kroz održivi gospodarski razvoj, bolju prometnu i infrastrukturnu povezanost, zaštitu kulturne baštine, zaštitu okoliša i pružanju potpore ulasku svih jadranskih država u EU -zaključio je Marušić.

Međunarodna konferenciji pod nazivom„Interreg: razvoj vizije za budućnost“, odvija se u organizaciji Hrvatskog  predsjedništva Strategije EU za jadransku i jonsku regiju u suradnji s Europskim odborom regija i Programom međuregionalne suradnje Interact na njoj  nazoče visoki dužnosnici Republike Hrvatske, Europskog odbora regija, Europske komisije, Upravljačkih tijela programa Interreg te predstavnici županija i regija 10 zemalja jadranske i jonske regije. Ova konferencija pružila je priliku pregleda dosadašnjih iskustava u svim sastavnicama Interrega, razmjenu mišljenja o što uspješnijoj provedbi tijekom razdoblja 2021. – 2027. te razvoju vizije za razdoblje nakon 2027. godine.

Interreg programi predstavljaju jedan od najuspješnijih alata financiranih od strane EU-a, koji posljednjih trideset godina uključuju brojne institucije, kao i regije te gradove iz EU-a i izvan EU-a, povezujući ih s građanima na način na koje drugi EU programi ne uspijevaju. Time značajno pridonose izgradnji povjerenja među građanima Europe, stvaraju prekogranične zajednice i imaju značajan utjecaj na stvaranje zajedničkog europskog identiteta.

Izvor/Foto: BPŽ

Komentari
Prethodni članakSok od bazge – osvježavajuća tradicija ljeta
Sljedeći članakProKnjižiMe by Mirela Relković: Psihološki ugovor