Unatoč mirisu recesije u zraku, pokojoj slobodnoj stolici viška, smanjenom broju izložbenih štandova na sajamskom prostoru, Novogradiščani su i sinoć pokazali kako su im Slavonija, pisma i zvonki zvuk tamburice u srcu.

Jesu li tome krivi lokalpatriotizam, čuvanje narodne baštine, istinski ugođaj pravog slavonskog kirvaja ili nešto treće, nije ni važno, jer tradicionalno najposjećenija i Novogradiščanima najomiljenija večer glazbenog ljeta i ove se godine potvrdila kao pun pogodak i unatoč dominaciji nekih drugih, urbanijih i modernijih glazbenih žanrova pokazala kako nema do tamburice, slavonskog kola i bećarca u svim varijacijama. Znaju to i organizatori, pa mudro slažu “play listu” (može li se to uopće tako reći za domaće izvođače? ) pripremajući glazbeni petak. Iako je glazbeni dio događanja pratio nešto skromniji sajamski dio grad i manifestacija ipak su ugostili i nekoliko zanimljivih proizvođača, poput neizostavnih slavonskih “kratkih vunenih kaputa modre boje, urešenih crveno-bijelim obrubom”, kako pišu etnolozi, ali i zanimljivih proizvoda nastalih od još jednog simbola Slavonije, ploda hrasta.
Domaće tamburaške snage, od onih iz Cernika okupljenih u sastav Ledina, preko gotovo svjetski poznate  davoračke ekipe Satira na najbolji su način publiku pripremili za ono što je uslijedilo i predstavilo nam Slavoniju u njenom punom sjaju. Posebno veliko hvala Satirovcima koji su svoju pjesmu “Ni jedan dan” na koncertu posvetili našem pokojnom radnom kolegi, prijatelju i legendi Rajku Aleksiću bez kojeg niti jedno NG ljeto nije moglo proći. Nažalost, ovo je bilo prvo NG ljeto bez njega. Sigurni smo da je pjesma došla do njega tamo negdje u zvijezdama.

Tamburaška se glazba još jednom pokazala kao iznimno žilav žanr otporan na sve moguće glazbene i tehničke novitete, ali i žanr spreman primiti sve ono što mu u komercijalnom smislu može dobro doći. Dugoročno gledajući, tamburaškim sastavima Slavonije treba dodijeliti status najboljih turističkih promotora regije, jer zahvaljujući njima, ali i sve češćim gažama po Jadranu zvuk tamburice je stigao i do Dalmatinaca.

O “navučenosti” slavonaca i starih i mladih na zvuk tamburice ne treba ni pričati. Sve smo vidjeli sinoć kada je publika gotovo jednoglasno pjevala sve izvedene hitove. Nekako pred ponoć, na stage su stupile i središnje zvijezde večeri, županjski KRISTALI, a potom i đakovačke, ali i sve regionalne SLAVONSKE LOLE koje su nam unatoč prosjeku godina članova benda pokazale kako to rade pravi bećari.

U biografiji benda piše kako su popularnost stekli  nastupom u emisiji “Lijepa naša”, ali i nizom nastupa na čuvenom festivalu “Zlatne žice Slavonije ” gdje su do sada osvojili brojne nagrade i još brojnija prva mjesta. Slavonske Lole i njihov glazbeni, ali i etnološko-turistički značaj prepoznao je i Grad Đakovo dodijelivši im povelju zahvalnosti. Prepoznali su to i Novogradiščani  poklonivši im užarenu atmosferu kakvu smo do sada mogli viđati samo na rock koncertima.

Iako je konačnu ocjenu nezahvalno donositi prije nego li odslušamo i majstora NENU BELANA od kojega mnogi večeras očekuju puno, mislimo kako s pravom možemo zaključiti da je druga večer 17. Novogradiškog glazbenog ljeta još jednom potvrdila kako je tamburaška glazba novi slavonski rock and roll, a jedinstveni instrument koji tek otkriva daleki svijet, čarobna tamburica, na našim prostorima i dalje “IN”.

Autor: Simonida Tarbuk/photo: Nikola Knežević

 

Komentari
Prethodni članakGdje je granica njihove bahatosti i drskosti
Sljedeći članakBajram Šerif Mubarek Olsun!