Prvo su sklopili Ugovor s bankom o uzimanju kredita, potom su donijeli Odluku o odabiru banke s kojom će sklopiti ugovor, a na kraju su proizveli Odluku Gradskog vijeća o zaduženju Grada.

Novogradiški predsjednik Gradskog vijeća, Mirko Golovrški (SDP), sazvao je za ponedjeljak, 20. kolovoza, točno u podne, treću izvanrednu sjednicu parlamenta kojem predsjedava. Za sjednicu je predložio samo jednu točku: „Prijedlog odluke o zaduženju Grada Nova Gradiška za izgradnju komunalne infrastrukture i proizvodnih hala u Industrijskom parku u Novoj Gradiški”.

Dakle, predsjednik Gradskog vijeća, sukladno članku 17. Odluke o izvršenju proračuna, koju su vijećnici – između dvije fešte – usvojili 27. prosinca, 2011., predložio je donošenje „prethodne suglasnosti” Gradskog vijeća za podizanje kredita od 10 milijuna kuna.

Kako sam naziv „prethodna odluka” govori o njenu ante, a ne post factum statusu, i manje obrazovanima od Josipa Vukovića, Mirka Golovrškog i Zlatka Zebića bilo je jasno kako je ona trebala biti donesena prije, a ne poslije dizanja kredita.

Dakle, ovoj trojici SDP-ovih vladara Novom Gradiškom bilo je, još proljetos, jasno kako bez te odluke ne mogu pred ministra financija, ma koliko on bio partei kamerad i tražiti suglasnost Vlade za podizanje kredita.

Budući da nisu imali parlamentarnu većinu, a bez nje nisu mogli donijeti obveznu odluku nužnu za dizanja kredite, odlučili su se na protuzakonit čin – izradu Odluke o zaduženju Grada… bez sazivanja sjednice Gradskog vijeća na kojoj je ta odluka trebala biti donesena.

Bahata i drska vlast

U kojoj mjeri su ova trojica SDP-ovaca bahati vidljivo je iz same kronologije donošenja dokumenata.

01. travnja, sklopili su Ugovor o kreditu broj 803. s Hypo Alpe Adria bank o podizanju kredita.
06. travnja, donijeli su Odluku o odabiru Hypo Alpe Adria bank kao najpovoljnije za podizanje kredita.
11. travnja, donijeli su Odluku o podizanju kredita, u ime Gradskog vijeća, a bez njegova znanja.

Dakle, prvo su sklopili Ugovor s bankom o uzimanju kredita, potom su donijeli Odluku o odabiru banke s kojom će sklopiti ugovor, a na kraju su proizveli Odluku Gradskog vijeća o zaduženju Grada. (sic!)

U kojoj mjeri su ova trojica SDP-ovaca drski vidljivo je iz njihova dvomjesečnog pokušaja, pred javnošću i ministrom Slavkom Linićem, zamagljivanja svojih kriminalnih radnji, predstavljajući ih zakonitima, a priznajući tek „eventualne proceduralne pogreške”.

Ukoliko SDP-ova vlast ove protuzakonite radnje ne učini ništavnim, a provoditelje ne sankcionira, javnosti će se predstavit beskrupuloznijom od HDZ-ove. Jer, od Golovrškog i drugova, tako nešto nije se očekivalo. Zbog toga i jesu dobili povjerenje Novogradišćana na prošlim lokalnim izborima.

Skupljanje rasutog mlijeka

I, unatoč činjenici da su, od strane medija, a potom i od ovlaštenih državnih tijela, raskrinkani, ova tri SDP-ova uglednika ne posustaju u kršenju zakona, gaženju elementarne parlamentarne procedure, demonstriranju prijezira prema gradskim vijećnicima i samim Novogradišćanima, nego sazivaju „treću izvanrednu sjednicu Gradskog vijeća” kako bi na njoj pokupili ‘prosuto mlijeko’.

Sve da i imaju dovoljno ruku u Gradskom vijeću, kao što nemaju, da učine ovo nasilje nad parlamentarnom demokracijom, sve da im ministar financija i prihvati retroaktivno donesenu odluku o zaduženju Grada, što ne bi smio, sve da i ne budu procesuirani zbog, na posebno drzak način, počinjenja kaznenog djela, vrijeme nije moguće vratiti. Djela su počinjena, a njihovo počinjenje nije moguće poreći nego samo sankcionirati – ma koliku političku moć počinitelji imali.

Zbog čega u Novu gradišku, kako saznajemo, stižu Igor Dragovan i Tihomir Jakovina tek u utorak, a ne, recimo, barem danas? Zbog čega puštaju svoje dužnosnike da pokušaju u ponedjeljak, retroaktivno, donijeti odluku o Zaduženju Grada? Zbog čega već davno nisu sankcionirani svi koji kompromitiraju SDP? Zbog čega se stranka, od protuzakonitih postupaka i njihovih izvršitelja još uvijek nije distancirala? Sve su to pitanja na koja ovdašnja javnost, nedopustivo dugo, očekuje odgovor. Hoće li ga uopće dobiti i kada, ovisi o tome koliko su Golovrški, Vukovići i Valente u SDP-u iznimke, a koliko pravilo.

Autor: Jerko Zovak (sbplus.hr)

 

Komentari
Prethodni članakNe boj se buke, to što svira to su ruke
Sljedeći članak“Slavonski rock and roll” u pratnji tamburice je i dalje “in”