Vjernici islamske vjeroispovijesti nakon završetka Ramazana – mjeseca molitve i posta, slave danas ramazanski Bajram. Ramazanski bajram je islamski praznik koji se obilježava za kraj ramazana.

U zagrebačkoj džamiji molilo se i klanjalo od ranog jutra. Vjernicima se porukom obratio i predsjednik Mešihata islamske zajednice muftija Aziz Hasanović kojemu je to prvi bajramski nastup otkako je izabran za prvog čovjeka muslimana u Hrvatskoj.

Pozvao je vjernike da se zapitaju jesu li ostvarili ciljeve ramazana, čestitao im Bajram te ih podsjetio na misiju i viziju islamske zajednice u Hrvatskoj.

Od ove godine, odukom novoga muftije, drugi se dan ramazanskog Bajrama obilježava kao Dan šehida, muslimana koji su stradali u Domovinskom ratu.

 

Ramazan je jedan od posebnih mjeseci u Islamu. Jedna od pet temeljnih dužnosti svakog muslimana je i post koji se provodi u ovom mjesecu. Tijekom trideset dana ramazana muslimani se moraju uzdržavati od hrane, pića i spolnog kontakta sa svojim suprugama, i to od zore pa do zalaska sunca. Po isteku ovog mjeseca slijedi mjesec Ševal i prva tri dana tog mjeseca je jedan od dva praznika u Islamu, Ramazanski Bajram (1. 2. i 3. dan u mjesecu). Njim se obilježava kraj posta. Prvi dani (oba) Bajrama su dani kada post nije dozvoljen.

Komentari
Prethodni članak“Slavonski rock and roll” u pratnji tamburice je i dalje “in”
Sljedeći članakNeno Belan & Fiumensi održali koncert za pamćenje na NG ljetu