Prije nego kupite lubenicu, dobro ju promotrite, poslušajte, odmjerite. Šest je znakova koji će vam ukazati na to je li slatka ili ne.

Kuckanje po kori lubenice na našim je prostorima ravno čuvanju od propuha. Mitska pojava. Malo tko ne kucka po lubenici prilikom kupovine, mada pojma nema kako prava lubenica treba zvučati kada čvrkneš po njoj člankom srednjeg prsta. Dok ima i onih, posebno muškaraca, koji kažu kako lubenicu kao ni ženu ne možeš izabrati, nego samo potrefiti. 

Kad se zbroje svi savjeti, dobili smo 6 znakova na koje trebate obratiti pažnju prilikom kupovine lubenice. 

  1. Ženske lubenice imaju veliki cvijet, kružić, ili ako baš hoćete – rupicu na dnu. Okruglaste su, za razliku izduljenih, ovalnih muških lubenica. Birajte ženske lubenice jer su, naravno, slađe dok su muške vodenastije. 
  2. Pažnju obratite na peteljku lubenice. Ona ne smije biti zelena i prekrivena dlačicama jer to znači da nije zrela, da je ubrana prije reda. Peteljka mora biti glatka, bez dlačica
  3. Svaka lubenica koja je ležala na polju imat će svijetlu mrlju na jednom svom dijelu jer do nje nije moglo doći sunce. Ovisno o boji mrlje može se prepoznati koliko je zrela. Najbolja će biti ona koja ima zlatno žutu boju mrlje. 
  4. Veličina lubenice ne mora ništa značiti. Može ona biti i manja, a slatka. No, važno je da kada ju podignete, da osjetite težinu jer u slučaju da se čini lagana s obzirom na veličinu – tada je vjerojatno prezrela ili se presušila. 
  5. Navodno postoji još jedan znak koji ukazuje na slatkoću ploda. Ima li lubenica smeđi uzorak poput paukove mreže, bit će slađa. Naime, taj uzorak, ukazuje na to koliko su puta cvijet dodirnule pčele. A što više oprašivanja, lubenica će biti slađa. 
  6. A kada smo kod onog mitskog kuckanja i zvuka lubenice – on bi navodno trebao zazvečati, ne bi smio biti šupalj i tup.  

Puno je ovo savjeta, a bome i posla. No, sigurno će se isplatiti ako nakon potrage budemo uživali u onoj pravoj, sočnoj i slatkoj lubenici. I zato vrijedi probati jer, oko lubenice i oko žene se treba potruditi da bi pronašao onu pravu.

 

Izvor: agroklub

Foto: Ilustracija/internet

 

Komentari