U organizaciji Brodsko posavske županije, općine Rešetari i Odbora za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata u subotu, 4. siječnja ponovno ćemo se prisjetiti vojno redarstvene akcije “Širinci” i svih poginulih i ranjenih u ovoj vojnoj operaciji koja je počela 30. prosinca 1991. godine, a završila 3. siječnja 1992. godine.

Bila je ovo jedna od najznačajnih pobjeda na novogradiškoj bojišnici.

Širince, jedno od snažnih neprijateljskih uporišta na obroncima Psunja, Hrvatska vojska osvajala je dva oputa. Prvi puta, postrojbe 121. novogradiške brigade HV-e potisnule su razne neprijateljske oružane formacije iz Širinaca 30. prosinca 1991. godine.

Drugom akcijom, izvedenom 3. siječnja 1992. godine, naša vojska učvrstila je položaje na tom dijelu bojišnice. Akcija „Širinci” bila je sastavni dio akcije „Orkan”, a njezin značaj je u tome što je neprijatelj odbačen od Nove Gradiške i Požege. U sklopu „Orkana 91″ akcija Širinci je imala izniman značaj jer je njenim uspješnim završetkom došlo do stabilizacije bojišnice na potezu Širinci – Mašićka Šagovina – Dragalić – Donji Bogićevci – Pivare – lijeva obala Save. Osujećen je plan odsijecanja Slavonije.

Tijekom borbenog djelovanja poginuli su hrvatski branitelji Davorin Cvitković, Mladen Kovačević i Domagoj Vukšić iz Nove Gradiške, Stjepan Pohl iz Bodovaljaca, Mladen Kovačević iz Podvrškog, Zdravko Hodak,  Ljubomir Dakić iz Davora, Tihomir Dautović iz Gunjavaca i Marijan Marijanović iz Ljupine, te zapovjednik Druge bojne 121. brigade Hrvatske vojske Ivan Atlagović koji je Odlukom predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana posmrtno odlikovan Spomenicom Domovinskog rata i Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, te posmrtno dobio čin pukovnika Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Za vrijeme spomenute akcije ranjena su 22 hrvatska branitelja.

                                                  PROGRAM OBILJEŽAVANJA

Okupljanje uzvanika predviđeno je u subotu, 4. siječnja u vremenu od 9,30 do 10,00 sati kod Društvenog doma u Smrtiću, slijedi potom odlazak u Širince gdje će uz prigodnu svečanost kod novoizgrađenog spomen obilježja biti položeni vijenci i odano dužno štovanje svim poginulim hrvatskim braniteljima. Nakon toga, kao i svake godine, sudionici obilježavanja uputit će se prema Rešetarima gdje će u 11,30 biti položeni vijenci kod spomen obilježja, a nakon toga bit će ovo prigoda i za zajedničko druženje branitelja i gostiju.

Komentari
Prethodni članakNovogodišnje zakonske promjene
Sljedeći članakDa se ne zaboravi