U organizaciji Brodsko posavske županije, općine Rešetari i Odbora za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata danas smo se ponovno prisjetili vojno redarstvene akcije “Širinci” i svih poginulih i ranjenih u ovoj vojnoj operaciji koja je počela 30. prosinca1991. godine, a završila 3. siječnja 1992. godine.

Njihova hrabrost i žrtva nas moraju uvijek podsjećati da smo neovisnost Hrvatske skupo platili i da je moramo čuvati kao svetinju, vjeru, kulturu i baštinu naših pradjedova, stoga su se kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Širincima danas ponovno okupili predstavnici županije na čelu s županom Danijelom Marušićem, dožupanom Davorom Vlaovićem, predstavnici općina Rešetari Cernik, Gornji Bogićevci i Okučani, udovice, roditelji i članovi obitelji poginulih i ranjenih hrvatskih branitelja, predstavnici braniteljskih udruga i političkih stranaka, branitelji.

Bila je ovo jedna od najznačajnih pobjeda na novogradiškoj bojišnici.

Širince, jedno od snažnih neprijateljskih uporišta na obroncima Psunja, Hrvatska vojska osvajala je dva oputa. Prvi puta, postrojbe 121. novogradiške brigade HV-e potisnule su razne neprijateljske oružane formacije iz Širinaca 30. prosinca 1991. godine.

Drugom akcijom, izvedenom 3. siječnja 1992. godine, naša vojska učvrstila je položaje na tom dijelu bojišnice. Akcija „Širinci” bila je sastavni dio akcije „Orkan”, a imala je izniman značaj jer je njenim uspješnim završetkom došlo do stabilizacije bojišnice na potezu Širinci – Mašićka Šagovina – Dragalić – Donji Bogićevci – Pivare – lijeva obala Save te je osujećen je plan odsijecanja Slavonije.

18 je branitelja poginulo u akciji, a dvadeset i dvoje je ranjeno, stoga smo ih se na prigodnoj komemoraciji danas ponovno sjetili te uz riječi molitve koju je predvodio vojni kapelan i dekan Novogradiškog dekanata vlč. Željko Volarić odali dužno štovanje.

U ime domaćina, općine Rešetari nazočne je pozdravio načelnik Zlatko Aga. – Vremena brzo prolaze, no sjećanja ostaju. Prvenstveno mi branitelji trebamo učiniti maksimum da ta sjećanja ne izblijede. Vremena su teška za Hrvatsku no samo u zajedništvu moramo učiniti sve da bi stvorili bolje uvjete života u našoj domovini. No, vodimo pri tome računa o Domovinskom ratu, našim braniteljima i budućnosti Hrvatske – istaknuo je Aga.

Dirljivim riječima nazočnima se obratio i pukovnik Marin Vlaović, zapovjednik Druge bojne 121. brigade Hrvatske vojske: – Sjetimo se naših poginulih branitelja, ali i onih koji su danas postali ljudi na marginama, no ne tapkajmo dugo po mraku, zapalimo svijeću i odmah će svima biti svjetlije.

Nazočne je pozdravio i župan brodsko posavski Danijel Marušić te podsjetio na ulogu hrvatskih branitelja u stvaranju samostalne i suverene hrvatske države, no upozorio i na vremena u kojima živimo. – Usprkos teškoćama življenja, briga o hrvatskim braniteljima i sjećanje na poginule i ranjene ne smije blijediti – istaknuo je Marušić.

U ime Odbora za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata svojim suborcima, roditeljima i članovima obitelji poginulih obratio se predsjednik pukovnik Adam Tomičić: – U ime 121. brigade i svih onih postrojbi koje su ratovale na novogradiškom području želim vam se zahvaliti što ste danas s nama, a želim zahvaliti i svim onim hrabrim hrvatskim braniteljima i postrojbama koji su sudjelovali u obrani novogradiškog kraja. Osvrnuo se Tomičić i na aktualnu gospodarsku i političku situaciju te istaknuo sve teži položaj hrvatskih branitelja i svojevrsno obezvređivanje Domovinskog rata.

Tijekom borbenog djelovanja poginuli su hrvatski branitelji Davorin Cvitković, Ljubomir Dakić, Tihomir Dautović, Ivan Atlagović, Ivan Vjetrovski, Zdravko Hodak, Vlado Grganić, Mladen Kovačević, Slavko Matošević, Zvonko Novoselac, Antun Rakovski, Dragutin Horvat, Ivan Lukinović, Ivan Matijašević, Zvonko Benić, Josip Džajkić, Josip Grgurević i Vjekoslav Stanišić koji je preminuo nakon ranjavanja. Zapovjednik Druge bojne 121. brigade Hrvatske vojske IvanAtlagovićOdlukom predsjednika Republike Hrvatske dr.Franje Tuđmanaposmrtno je odlikovan Spomenicom Domovinskog rata i Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, te posmrtno dobio čin pukovnika Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Komentari
Prethodni članakSjećanje na dane ponosa i slave
Sljedeći članakČist kriminalac ili prljav političar