Osim brojke tri koju ćemo, u slučaju svakodnevnog pisanja datuma, od danas morati zamijeniti brojkom 4 ( na sreću, numerolozi tvrde kako je četvorka daleko manje opasna i sklona lošem znamenju od dosadašnje trojke ), s prvim danom Nove godine na snagu su stupile i brojne zakonske izmjene.

Tako od danas, recimo, nema više plaćanja prekršajnih kazni, jer, na snagu je stupio registar neuplaćenih kazni. Ukoliko se, kojim slučajem,  nađete u njemu, nećete moći registrirati auto ili produžiti vozačku dozvolu. Druga izmjena tiče se plaćanje kazni. Međustopa PDV-a od 1.siječnja Nove godine umjesto 10, iznosi 13 posto, što znači i veće cijene ulja, šećera, vode, dječje hrane, a utjecat će to i na ugostitelje i sveukupni turizam. Prodajete li stan veći od 50 kvadrata više ga ne smijete oglašavati bez energetskog certifikata, ili ćete platiti kaznu čiji se iznosi kreću od  5 do 10 tisuća kuna. Novosti ima i na području socijalnih davanja. Svatko tko nema dovoljno prihoda za život i tko ga ne može ostvariti prodajom imovine, ima pravo na zajamčenu minimalnu naknadu od najviše 2.900 kuna.

Planirate li gradnju, od danas Vam više neće trebati  građevinska i lokacijska dozvola, jer je na snagu stupila  E-građevinska dozvola, koja se izdaje isključivo  elektroničkim putem, a vrijedit će  tri godine.  Početak 2014.godine  za jednu instituciju znači ukidanje – nakon 15 godina u povijest odlazi  Državi inspektorat čije će poslove od danas preuzeti pet ministarstava –financija, gospodarstva, rada i mirovinskoga sustava, poljoprivrede i turizma, kojima je dodijeljeno i nevjerojatnih 786 djelatnika dosadašnjeg  Inspektorata. Razmjerno preuzetim poslovima,  ministarstva će preuzeti  opremu, pismohranu i drugu dokumentaciju, sredstva za rad, financijska sredstva , te državne službenike zatečene na preuzetim poslovima.

Od današnjeg nas dana čeka i odredba koja će posebo pogoditi džepove vozača. Jer, u Novoj će godini trgovci naftnim derivatima imati odriješene ruke u određivanju cijena koje su se do sada  mijenjale svaka tri tjedna,  u granicama koje je postavljalo Ministarstvo gospodarstva. Novi Zakon o tržištu naftnih derivata sve to mijenja slijedeći pravila Europske unije, na način da će se cijene goriva na tržištu moći kreirati, odnosno povećavati ili smanjivati, doslovno na dnevnoj bazi.   Za očekivati je, ipak, kako će  se to prvenstveno događati  na posjećenijim benzinskim crpkama, stoga potražite  pod hitno svog vlastitog ( drugima nepoznatog )  novog dobavljača goriva ! I sretno u Novoj godini !

Komentari
Prethodni članakLjepša strana političkih aktivnosti – darivanje najmlađih sugrađana
Sljedeći članakSjećanje na dane ponosa i slave