Kako je gastronomija i autohtonost kuhinje ono što nas definitivno izdvaja od drugih, sličnih i ono što polako, ali sigurno postaje slavonski brend, Turistička zajednica grada Nova Gradiška najavljuje još jednu aktivnost koja je, čini se postala prepoznatljiva.
Uz kobasice, čvarke i ostale suhomesnate delicije, sarma je definitivno slavonsko jelo broj jedan. Poslužujemo je odmah iza juhe, a bez nje bi nezamislive bile svatovske trpeze, blagdani i čuveni slavonski kirvaji. Tragom toga, Turistička zajednica grada , u suradnji s Restoranom s prenoćištem “Slavonski biser” treću će godinu za redom, organizirati manifestaciju pod nazivom “SARMIJADA I PROVIJADA”. Tijekom trajanja manifestacije za sada prijavljenih 15 ekipa kuhat će sarmu koja će na kraju biti i ocijenjena.kako je u prošlosti prova
često bila prilog sarmi, svaka će se ekipa okušati i u spravljanju ove delicije, a posjetitelji će, po dobrom, slavonskom običaju, uz tamburašku glazbu i feštu,na kraju sve skuhano moći i degustirati. Ovogodišnja Sarmijada i provijada dogodit će se 31. ožujka. Start je poznat,14 sati, završetak, vjerojatno sutradan.Stoga, prokopajte ovih dana stare kuharice, pronađite tajne sastojke i prijavite se.Tko zna, možda baš, vi kuhate najbolju sarmu.?! Ukoliko, pak niste sigurni kako se jelo, uopće priprema, pročitajte nastavak:
- Kupus se opere (ako je jako kisel i slan stavi se prethodno u hladnu vodu) i odvoji list po list. Debele žile se odrežu pažljivo da se listovi ne oštete.Na masti ili ulju se poprži isjeckani luk, doda riža, meso i pirja. Kad se prohladi, doda se jedno jaje, papar, sol čečnjak, peršin i sve dobro izmješa.
- Zatim se na svaki list kupusa stavi žlica nadjeva. List se zavije .a krajevi sa strane utisnu. Preostali kupus se izreže na rezance i njime pokrije dno posude. Na sloj kupusa se posloži sarma, izmeđuizrezana slanina ili meso.
- Sarma se zalije vrelom slanom vodom, pritisne poklopcem i kuha na laganoj vatri jedan sat ili više ovisi o tvrdoći kupusa. Kada je kupus mekan, napravi se tanka zaprška, doda crvena paprika, paradajz pire, zalije vodom i prokuha.Sarma se zaprži i ostavi kuhati još 20 tak minuta.
Dobar tek!
Autor: Simonida Tarbuk