Ovogodišnja Sarmijada i provijada potvrdila je kvalitetu i aktualnost slavonske trpeze i još jednom dokazala kako sve ono što su jeli naši stari svoje mjesto može naći i na fancy tanjurima suvremenih turista i svjetskih putnika.Kako su, osim što su dobre kuharice, žene iz Slavonije oduvijek mješale i sjajne stihove, manifestacija je ponudila i jedinstvenu poeziju.Autorica stihova, premijerno pročitanih sinoć je KATICA HORVATOVIĆ, članica Udruge žena Brđani

SARMA

Da bi sarma bila fina, potrebna je svinjetina

A, još da bi bile face, kupus kiseli iz kace

Bez kupusa sarme nema, a on se u jesen  sprema

Začini su svi domaći, na selu će svak ih naći

List mu mora biti vitak, da bi bio ljepši svitak

I jednaki ko pod konac, kad ih staviš ti u lonac

Na slanini neka stoje, pazi da se ne odvoje

Ako želiš prvo mjesto, sarmu moraš kuhat često

Ne na plinu, nego drva, sigurno će biti prva

 

 

PROVA

Evo kako nasta priča ova što ispriča jedna  žuta prova

Svi su nekad moje ime zvali, a sada je još samo u šali

Ja ih sjećam na te tužne dane kad je bilo teško doć do hrane

Zavladala sirotinja pusta ostala su gladna mnoga usta

Pomeli su sa tavana žito, što ćeš jesti nitko nije pito

Išli vlakom do Banata da donesu malo žutog zlata

Sada ima izobilja hrane,stolovi su puni na sve strane

Nek se nađe i za mene mjesto, iako me ne pravite često

I ja bih na vašem stolu bila tome bih se jako veselila

A još imam jednu žarku želju, pecite me uvijek u veselju

Ja sam prva od svih jela bila i mnoga sam usta nahranila

Nek vam bude i godine ove

Kukuruza, žganaca i prove

Autor: Simonida Tarbuk

 

Komentari
Prethodni članakČudesan dan – na Cvjetnicu pao snijeg
Sljedeći članakOdbojkašice za kraj sezone bez osvojenog seta