Nedjelja je Cvjetnice ili muke Gospodnje. Tim danom počinje i Veliki ili Sveti tjedan. Kršćani se ophodnjama s blagoslovljenim maslinovim i palminim grančicama prisjećaju ulaska Isusa Krista u Jeruzalem.

Prije 2000 godina narod je dočekao Isusa te ga uveo u glavni grad kličući mu kao kralju. Kako Isus nije htio iskoristiti priliku koju je narod priželjkivao te ga povesti u bitku za rušenje rimskog okupatora, razočarano se mnoštvo od Krista ubrzo odvratilo i poduprlo njegove protivnike. Tako je Cvjetnica postala uvod u Isusovu muku. Zato je na Cvjetnicu, uz blagoslov grančica, u središtu misnoga slavlja upravo kazivanje Kristove muke.

Danas je i prvi travanj, dan kada se već tradicionalno smišljaju bezopasne smicalice ili objavljuju krivotvorene ili lažne novosti, priče ili informacije. Prvotravanjske šale su običajne u u većini europskih zemalja, a poznate su već od 16. stoljeća.

Nije poznato, kako je nastao običaj. Često se navode slijedeća (neutvrđena) objašnjenja: navodno je 1. travnja djevojka od šesnaest godina nepoznatog imena ponudila tajni rendezvous Henriku IV., kralju Francuske od 1589.-1610., koji je bio sklon mladim ženama, u diskretnim prostorijama dvorca. Kad se Henrik pojavio u naznačeno vrijeme na sastanku, našao je umjesto mlade djevojke svoju suprugu Mariju de’ Medici. 1. travnja je, prema predaji bio rođendan ili godišnjica smrti Jude Iškariotskog, koji je izdao Isusa. Francuski kralj Karlo IX. je 1564. kroz edikt od Roussillona proveo veliku reformu kalendara i preselio službeni početak godine na 1. siječnja. U nekim regijama Francuske ljudi su dijelom iz neznanja slavili početak godine krajem ožujka.

No jedno je danas sigurno, jutros je u Hrvatskoj pao snijeg i to nije prvotravanjska šala. Još jutros u 7 sati su se u zraku mogle vidjeti male pahulje snijega, a kod nas u Novoj Gradiški je nekoliko minuta doslovno krpio. No, ne brinite se do kraja dana nas očekuje lijepo vrijeme.

Autor: Nikola Knežević/izvor: HRT, wikipedia

Komentari
Prethodni članakPobjeda Sloge na domaćem terenu
Sljedeći članakSarmijada i provijada u stihovima