Na slavonskim stolovima rotkvice obično služe kao usputni prilog, koji jedemo uz šunku i druga jela na Uskrs. No ove male crvene proljetne kuglice ljutkastog okusa velike su saveznice zdravljai  trebalo bi ih jesti dok god su dostupne u našim vrtovima, na tržnici ili trgovinama. Zašto je rotkvica jedna od kraljica povrća, ali i kome može biti opasna, donosimo u nekoliko točaka: 

1. Zaštitnica tijela
Rotkvica (lat. Raphanus sativus) u doslovnom prijevodu označava kultivirani kupus, a potječe iz Azije gdje se uzgajala i brala još prije 3000 godina. Crvena boja rotkvice potječe od pigmenta antocijana. Ova tvar je snažan antioksidans koji čuva tjelesne stanice od raspadanja i jamči zdravlje cijelog tijela.

2. Poticateljica probave
Ljutkasti okus rotkvice potiče lučenje želučanih sokova, zbog čega se obično služi u obliku salata ili napitaka, odnosno kao aperitiv koji otvara apetit. Uz to pokreće probavu i rad crijeva, a osobito se preporučuje osobama koje imaju problema s tvrdom stolicom.

3. Saveznica fit forme
U stotinu grama rotkvica nalazi se tek 16 kalorija jer većinu sastava čini voda. Ne čudi stoga što u ovoj ljutkastoj namirnici možete uživati bez zadrške čak i ako držite dijetu. Ovo je povrće odličan izvor vitamina C, dijetalnih vlakana, kalija i folata, koji daju energiju i jačaju imunitet organizma.

4.Antibakterijsko “oružje”
Sok od svježe rotkvice cijedili su naši stari za liječenje žuči, a pokazao se osobito korisnim u izlučivanju sluzi iz dišnih organa tijekom sezonskih bolesti, bronhitisa i gripa. Neki stručnjaci tvrde da je, uz njena antibakterijska svojstva, i moćno oružje protiv kašlja i glavobolja. 

5. Čuvarica jetre 
Rotkvica sadrži tvari koje neutraliziraju bilirubin u jetri zbog čega se nameće kao odlično sredstvo u borbi protiv žutice. Uz to je odlična namirnice za poticanje proljetne detoksikacije – bez obzira jedete li ju sirovu, od nje cijedite sok ili dodajte nekim kompleksnim napicima za čišćenje organizma od nakupljenih toksina. 

Oprez:
Zbog ljutine povrća pojačano uživanje u rotkvicama ne preporučuje se osobama koje imaju osjetljivu želučanu sluznicu i bolesti poput čira, probleme sa crijevima, niti bubrežnim bolesnicima. 

Foto:Ilustracija

Komentari
Prethodni članak”Stara škola kreka – iz tame u svjetlo” oduševila Novogradišku publiku
Sljedeći članakOdržana 64.skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Ljupina